Produkcja dyni w Polsce największa w UE

3 godzin temu

Okazuje się, iż produkcja dyni w Polsce osiągnęła taki poziom, iż nasz kraj jest od roku 2020 największym producentem tego warzywa w Unii Europejskiej. A jaki jest udział naszego kraju w ogólnej produkcji w Unii? Dokładnie — ile dyni produkujemy?

Produkcja dyni w Polsce zaczęła nabierać znaczenia w rolnictwie w drugiej dekadzie XXI w., z wyraźnym wzrostem od 2014 r. i osiągnięciem pozycji lidera w UE od 2020 r. Na poziomie całej Unii dynamiczny wzrost notuje się od roku 2019.

Jak kształtuje się produkcja dyni w Polsce na przestrzeni ostatnich lat?

Produkcja dyni w Polsce zaczęła rosnąć dynamicznie od około 2014 r. Wtedy areał upraw dyni wynosił około 1,1 tys. ha, a krajowe zbiory były na poziomie około 48 tys. ton. W ciągu następnych lat produkcja wzrosła około ośmiokrotnie, osiągając około 400 tys. ton w 2022 r.

Polska od 2020 r. jest największym producentem dyni w Unii Europejskiej, odpowiadając za niemal 40% ogólnych zbiorów tego warzywa w UE. Powierzchnia upraw zwiększyła się z 1,1 tys. ha w 2014 r. do około 8,9 tys. ha w 2022 r. (przy plonie 400 tys. ton). Jednakże w 2023 r. spadła do 7,6 tys. ha (zbiory na poziomie – 358 tys. t). Mimo to w 2024 r. polska odpowiadała za 33,2% (383,1 tys. t) ogólnej europejskiej produkcji tego warzywa wynoszącej łącznie 1 156 tys. t.

Większość krajowej produkcji dyni zagospodarowuje się na miejscu. Natomiast na eksport trafia około 1% produkcji, czyli 3–4 tys. ton. Największymi importerami polskich dyń są: Włochy (25% wolumenu eksportu), Niemcy (20%), Słowacja (15%) i Czechy (10%). Tymczasem Polska importuje 2–3 tys. ton dyni, głównie Niderlandów, Niemiec i z Hiszpanii.

Produkcja dyni w Polsce w 2024 wyniosła 383,1 tys. t, przy ogólnej europejskiej produkcji tego warzywa na poziomie 1 156 tys. t.

fot. Canva

Dlaczego produkcja dyni w Polsce tak gwałtownie wzrosła?

Wzrost produkcji dyni był skutkiem większego popytu ze strony konsumentów. Ponadto jest to gatunek stosunkowo łatwy w uprawie, niewymagający dobrych gleb i intensywnej ochrony chemicznej. W Polsce uprawia się zarówno odmiany konsumpcyjne, jak i dekoracyjne. Warto odnotować, iż w uprawie dominują 2 gatunki — dynia zwyczajna i dynia olbrzymia. W Krajowym Rejestrze Odmian (KR) znajduje się około 35 odmian tych gatunków.

Dlaczego dynia cieszy się dużą popularnością?

Owoce dyni można wykorzystać do bezpośredniego spożycia lub w przetwórstwie, np. spożywczym. Mus miąższu może stanowić dodatek w piekarnictwie, przemyśle cukierniczym. Natomiast nasiona stanowią surowiec do tłoczenia oleju. Warzywo to może być wykorzystywane także w przemyśle farmaceutycznym i kosmetycznym. Ponadto można z niego korzystać jako paszy dla zwierząt.

Poza adekwatnościami smakowymi dynia jest źródłem wielu prozdrowotnych składników, w tym witamin, związków mineralnych i antyoksydantów. Zawiera bowiem dużo białka, błonnika pokarmowego, jest niskokaloryczna oraz lekkostrawna. Innym wartościowym surowcem spożywczym są pestki dyni, które można jeść na surowo lub wytłaczać z nich olej. Produkty te są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe i fitosterole.

Jaka była produkcja dyni w innych krajach w Unii Europejskiej?

Innymi znaczącymi unijnymi producentami dyni w roku 2024 w Unii Europejskiej były takie kraje jak:

  • Francja (235,3 tys. ton, 20,4% produkcji w UE w roku 2024),
  • Hiszpania (172,1 tys. ton, 14,9%),
  • Niemcy (114,3 tys. ton, 9,9%),
  • Portugalia (91,8 tys. ton, 7,9%).

Wraz z tymi krajami produkcja dyni w Polsce odpowiadała w roku 2024 za 86% całej unijnej produkcji. Tymczasem kolejne Austria i Niderlandy odpowiadały odpowiednio za 2,2% (25,6 tys. ton) i 1,9% (22,4 tys. ton) produkcji dyni. Tymczasem uprawa w pozostałych krajach utrzymywała się na znacznie niższych poziomach lub nie notowano jej wcale.

Źródło: KOWR

FAQ: Produkcja dyni w Polsce największa w UE

Jak długo Polska jest największym producentem dyni w UE?

Polska jest największym producentem dyni w Unii Europejskiej od roku 2020.

Jaki procent unijnej produkcji dyni przypada na Polskę?

Polska odpowiada niemal 40% ogólnych zbiorów dyni w Unii Europejskiej.

Jakie czynniki wpłynęły na wzrost produkcji dyni w Polsce?

Wzrost produkcji dyni w Polsce był skutkiem większego popytu ze strony konsumentów oraz łatwości w uprawie tego warzywa.

Jak wykorzystuje się dynię w Polsce?

Dynie w Polsce wykorzystuje się do bezpośredniego spożycia, w przetwórstwie spożywczym, farmaceutycznym oraz jako paszę dla zwierząt.

Jakie inne kraje w UE są znaczącymi producentami dyni?

W 2024 roku znaczącymi producentami dyni w UE były także Francja, Hiszpania, Niemcy i Portugalia.

Idź do oryginalnego materiału