Prosecco często mylone jest z szampanem. Tymczasem to białe wino musujące o łagodnym, przyjemnym, owocowym smaku. Jest tańsze niż szampan, mniej kaloryczne, ale zarazem równie musujące i orzeźwiające. Ten napój jest idealnym pomysłem na niemalże każde przyjęcie. Co jeszcze powinieneś wiedzieć o prosecco? Kalorie, charakterystyka i wpływ na zdrowie – oto, czego dowiesz się z poniższego tekstu!
Prosecco – charakterystyka
Prosecco jest białym winem musującym, które swoje korzenie posiada we Włoszech. Wytłacza się je z białych winogron rosnących w północno-wschodnich regionach Włoch. Nazwa trunku jest chroniona, dlatego podobne napoje, ale pochodzące z innych regionów świata, znajdziemy pod oznaczeniem „Glera”.
Prosecco nie jest szampanem, o czym świadczy sposób jego produkcji – jego wtórna fermentacja odbywa się w hermetycznie zamkniętych, ciśnieniowych zbiornikach zbiorczych wykonanych ze stali nierdzewnej. Przy szampanie fermentacja zachodzi w butelkach.
Prosecco – kalorie
Jeśli jesteś na diecie i masz ochotę na alkohol, to prosecco będzie jednym z lepszych pomysłów. To jeden z najmniej kalorycznych alkoholi. W 100 gramach zawiera tylko 75 kalorii.
Prosecco – wpływ na zdrowie
Badania wykazały, iż picie prosecco w umiarkowanych ilościach ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie naczyń krwionośnych, pomaga w walce z demencją, zmniejsza ryzyko zapadalności na nowotwory i cukrzycę. A ponadto trunek poprawia stan skóry i zwiększa libido.
Jak pić prosecco?
Prosecco jest bardzo uniwersalnym napojem. Świetnie smakuje z wieloma daniami oraz pite samodzielnie. zwykle jest to wino wytrawne lub półwytrawne, ale o smaku znacznie słodszym i łagodniejszym od szampana. Wyraźnie wyczuwa się w nim owocową nutę.
Podsumowując, prosecco to bardzo uniwersalny i niskokaloryczny trunek o łagodnym, słodkawym smaku i wyraźnej owocowej nucie.