
W publikacji GUS dotyczącej stanu upraw rolnych i ogrodniczych w 2025 r. zamieszczono również informacje o przechowywanych ziemiopłodach rolnych i ogrodniczych. Jak oceniono przechowywanie warzyw w okresie 2024/2025?
Ile warzyw przeznaczono do przechowywania w okresie 2024/2025? Jakie był straty przechowalnicze w poszczególnych gatunkach? Dowiesz się z artykułu.
Ile warzyw przeznaczono do przechowywania w okresie 2024/2025?
W sezonie przechowalniczym 2024/2025 do przechowywania przeznaczono około 3,3 mln ton ziemniaków. Uściślając, było to około 55% zbiorów ziemniaków w 2024 r. Przypomnijmy, iż ubiegłoroczne zbiory ziemniaków były wyższe niż w 2023 r. Mianowicie GUS oszacował je na ok. 5,9 mln ton. Podczas gdy produkcja w 2023 r. wynosiła 5,6 mln ton.

W sezonie 2024/2025 do przechowywania przeznaczono mniej warzyw niż rok wcześniej. Mniej niż w poprzednim sezonie przechowywano m.in. buraków ćwikłowych.
fot. Anna Maciejuk
Z kolei udział innych warzyw skierowanych do przechowania w okresie zimowym 2024/2025 był mniejszy niż w poprzednim sezonie. Zaś największy spadek odnotowano dla marchwi oraz cebuli. Mniej niż w poprzednim sezonie przechowywano także pietruszki korzeniowej i buraków ćwikłowych.
Tab. 1. Zbiory warzyw w 2024 r.
Gatunek | Zbiory w 2024 r.
(mln ton) |
Zmiana wobec 2023 r.
(%) |
kapusta | 571,2 | –9,1% |
cebula | 675,4 | +6,6% |
marchew | 559,4 | –3,1% |
pietruszka korzeniowa | 151,8 | +2,5% |
selery korzeniowe | 99,9 | –5,9% |
buraki ćwikłowe | 240,7 | –4,8% |
Źródło: opracowanie własne na podstawie danych GUS
Jakie straty w przechowywanych ziemniakach?
Według oceny GUS straty w przechowywanych ziemniakach w trakcie sezonu przechowalniczego 2024/2025 wyniosły średnio około 11% ogólnej masy przeznaczonej do przechowywania. Było to mniej więcej tyle samo, co w poprzednim sezonie przechowalniczym.
Tab. 2. Straty w przechowywanych ziemniakach w latach 2020–2025
Sezon przechowalniczy | Straty w przechowywanych ziemniakach
(w % ogólnej ilości przechowywanych ziemniaków) |
2020/2021 | 11 |
2021/2022 | 12 |
2022/2023 | 11 |
2023/2024 | 11 |
2024/2025 | 11 |
Źródło: opracowanie własne na podstawie danych GUS
Warto jednak dodać, iż poziom strat był dość zróżnicowany jeżeli chodzi o poszczególne województwa. Ściśle mówiąc, największe straty w przechowywanych ziemniakach odnotowano w zachodniopomorskim (ok. 15,0%) oraz dolnośląskim, podkarpackim i wielkopolskim (po ok. 13,0%). Zaś najmniejsze — w kujawsko-pomorskim, łódzkim i warmińsko-mazurskim (po ok. 8,0%).

Straty, w przechowywaniu kapusty w bieżącym sezonie przechowalniczym wyniosły około 11% i były większe niż przed rokiem.
fot. Anna Maciejuk
Straty w przechowywaniu warzyw w okresie 2024/2025
Również straty, do których dochodziło w trakcie okresu przechowywania pozostałych warzyw nie odbiegały zbytnio od poziomów strat obserwowanych w ubiegłych latach.
Tab. 3. Straty w przechowywanych warzywach w latach 2020–2025
Sezon przechowalniczy | Straty w przechowywanych warzywach
(w % ogólnej ilości przechowywanych warzyw) |
||||||
kapusta | cebula | marchew | buraki ćwikłowe | pietruszka | selery | pory | |
2020/2021 | 11 | 11 | 12 | 10 | 12 | 11 | 10 |
2021/2022 | 11 | 11 | 12 | 10 | 11 | 11 | 10 |
2022/2023 | 11 | 12 | 13 | 10 | 11 | 11 | 11 |
2023/2024 | 10 | 11 | 13 | 11 | 12 | 11 | 12 |
2024/2025 | 11 | 12 | 13 | 11 | 12 | 11 | 11 |
Źródło: opracowanie własne na podstawie danych GUS
Z kolei, jeżeli chodzi o poszczególne województwa, to najwyższe straty odnotowano w: wielkopolskim, dolnośląskim, podlaskim i lubelskim. Zaś najniższe, w województwach: świętokrzyskim, mazowieckim, kujawsko-pomorskim oraz śląskim.
Źródło: GUS