Przechowywanie warzyw w okresie 2024/2025. Jakie straty?

1 dzień temu

W publikacji GUS dotyczącej stanu upraw rolnych i ogrodniczych w 2025 r. zamieszczono również informacje o przechowywanych ziemiopłodach rolnych i ogrodniczych. Jak oceniono przechowywanie warzyw w okresie 2024/2025?

Ile warzyw przeznaczono do przechowywania w okresie 2024/2025? Jakie był straty przechowalnicze w poszczególnych gatunkach? Dowiesz się z artykułu.

Ile warzyw przeznaczono do przechowywania w okresie 2024/2025?

W sezonie przechowalniczym 2024/2025 do przechowywania przeznaczono około 3,3 mln ton ziemniaków. Uściślając, było to około 55% zbiorów ziemniaków w 2024 r. Przypomnijmy, iż ubiegłoroczne zbiory ziemniaków były wyższe niż w 2023 r. Mianowicie GUS oszacował je na ok. 5,9 mln ton. Podczas gdy produkcja w 2023 r. wynosiła 5,6 mln ton.

W sezonie 2024/2025 do przechowywania przeznaczono mniej warzyw niż rok wcześniej. Mniej niż w poprzednim sezonie przechowywano m.in. buraków ćwikłowych.

fot. Anna Maciejuk

Z kolei udział innych warzyw skierowanych do przechowania w okresie zimowym 2024/2025 był mniejszy niż w poprzednim sezonie. Zaś największy spadek odnotowano dla marchwi oraz cebuli. Mniej niż w poprzednim sezonie przechowywano także pietruszki korzeniowej i buraków ćwikłowych.

Tab. 1. Zbiory warzyw w 2024 r.

Gatunek Zbiory w 2024 r.

(mln ton)

Zmiana wobec 2023 r.

(%)

kapusta 571,2 –9,1%
cebula 675,4 +6,6%
marchew 559,4 –3,1%
pietruszka korzeniowa 151,8 +2,5%
selery korzeniowe 99,9 –5,9%
buraki ćwikłowe 240,7 –4,8%

Źródło: opracowanie własne na podstawie danych GUS

Jakie straty w przechowywanych ziemniakach?

Według oceny GUS straty w przechowywanych ziemniakach w trakcie sezonu przechowalniczego 2024/2025 wyniosły średnio około 11% ogólnej masy przeznaczonej do przechowywania. Było to mniej więcej tyle samo, co w poprzednim sezonie przechowalniczym.

Tab. 2. Straty w przechowywanych ziemniakach w latach 2020–2025

Sezon przechowalniczy Straty w przechowywanych ziemniakach

(w % ogólnej ilości przechowywanych ziemniaków)

2020/2021 11
2021/2022 12
2022/2023 11
2023/2024 11
2024/2025 11

Źródło: opracowanie własne na podstawie danych GUS

Warto jednak dodać, iż poziom strat był dość zróżnicowany jeżeli chodzi o poszczególne województwa. Ściśle mówiąc, największe straty w przechowywanych ziemniakach odnotowano w zachodniopomorskim (ok. 15,0%) oraz dolnośląskim, podkarpackim i wielkopolskim (po ok. 13,0%). Zaś najmniejsze — w kujawsko-pomorskim, łódzkim i warmińsko-mazurskim (po ok. 8,0%).

Straty, w przechowywaniu kapusty w bieżącym sezonie przechowalniczym wyniosły około 11% i były większe niż przed rokiem.

fot. Anna Maciejuk

Straty w przechowywaniu warzyw w okresie 2024/2025

Również straty, do których dochodziło w trakcie okresu przechowywania pozostałych warzyw nie odbiegały zbytnio od poziomów strat obserwowanych w ubiegłych latach.

Tab. 3. Straty w przechowywanych warzywach w latach 2020–2025

Sezon przechowalniczy Straty w przechowywanych warzywach

(w % ogólnej ilości przechowywanych warzyw)

kapusta cebula marchew buraki ćwikłowe pietruszka selery pory
2020/2021 11 11 12 10 12 11 10
2021/2022 11 11 12 10 11 11 10
2022/2023 11 12 13 10 11 11 11
2023/2024 10 11 13 11 12 11 12
2024/2025 11 12 13 11 12 11 11

Źródło: opracowanie własne na podstawie danych GUS

Z kolei, jeżeli chodzi o poszczególne województwa, to najwyższe straty odnotowano w: wielkopolskim, dolnośląskim, podlaskim i lubelskim. Zaś najniższe, w województwach: świętokrzyskim, mazowieckim, kujawsko-pomorskim oraz śląskim.

Źródło: GUS

Idź do oryginalnego materiału