Przetwórcy sprzedają dziś koncentrat średnio o 1/3 drożej niż przed rokiem

2 tygodni temu

Podaż koncentratu jabłkowego z Polski jest mniejsza niż przed rokiem. Wyższe koszty produkcji i dobry popyt mają odzwierciedlenie w znacznie wyższych cenach produktu.

Mniejsza podaż, wyższa cena

W tym sezonie zebraliśmy mniej jabłek. Zgodnie z szacunkami przyjmujemy, iż plonowanie było o 20% niższe od ubiegłorocznego. Z mniejszej ilości surowca nie da się wyprodukować więcej koncentratu niż przed rokiem. Mniejszy musi być również jego eksport z Polski. Równocześnie mniejszą ilość rekompensuje wyższa cena.

Analizując dane z tabeli widzimy swego rodzaju równowagę. Tej jesieni eksport spadł o około jedną trzecią w porównaniu z ubiegłym rokiem. Równocześnie średnia cena wzrosła również o około jedną trzecią. Widzimy ponadto, iż przed rokiem średnia cena w październiku obniżyła się, a tej jesieni znacząco wzrosła. Oczywiście przyczyn wyższych cen pozostało kilka, a sytuacja na rynku jest znacznie bardziej złożona.

eksport w tonach średnia cena
wrzesień 2023 24 205 6,88 zł/kg
październik 2023 26 476 6,74 zł/kg
wrzesień 2024 15 997 8,64 zł/kg
październik 2024 18 899 9,02 zł/kg

Gdzie sprzedajemy koncentrat?

Jeśli chodzi o eksport to na początku sezonu nie notujemy znaczących zmian względem danych sprzed lat. Niezmiernie największym odbiorcą polskiego koncentratu są Niemcy. W czołówce odbiorców jest także Wielka Brytania i Holandia. Więcej wyeksportowaliśmy też do Czech. Jest to pokłosie bardzo małych zbiorów jabłek u naszych południowych sąsiadów. Jak wiemy, koncentrat z Polski jest również reeksportowany z Niemiec przez „firmy-matki”, które mają w naszym kraju liczne przetwórnie.

dane: www.stat.gov.pl

Idź do oryginalnego materiału