Przysmak Zbója Kaka

1 tydzień temu
Zdjęcie: Kotleciki drobiowo-serowe z sosem czosnkowym / fot. Canva


Kotleciki drobiowo-serowe z sosem czosnkowym to przysmak proponowany przez Koło Gospodyń Wiejskich Śwarne Kakonianki z gminy Bieliny. Jak mówią gospodynie jest to danie trafiające w gust mieszkańców tej okolicy i cieszący się dużą popularnością wśród turystów odwiedzających chatę Zbója Kaka – lokalną atrakcję.

Składniki: 50 dag filetów z indyka, 25 dag pieczarek, 2-3 jajka, 2-3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka masła, starty żółty ser, natka pietruszki, sól, pieprz, mieszanka ziół typu vegeta, tłuszcz do smażenia.
Sposób przygotowania: Jajka wbić do miski, wymieszać z majonezem, żółtym serem, mąką i posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą, pieprzem i vegetą. Pieczarki zetrzeć na tarce i usmażyć na maśle. Mięso pokroić w kostkę i wymieszać z pieczarkami oraz masą jajeczną. Wstawić masę na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie uformować kotleciki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć kotlety. Podawać z sosem czosnkowym.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich Śwarne Kakonianki z gminy Bieliny.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.



Idź do oryginalnego materiału