Rekordowe ceny mięsa wołowego na świecie i w Polsce

3 godzin temu
Zdjęcie: ceny mięsa


Ceny mięsa wołowego na świecie i w Polsce ustalają nowe rekordy. Najnowszy raport FAO pokazuje, iż wskaźnik ceny mięsa FAO wyniósł we wrześniu średnio 127,8 punktów, wzrastając o 0,9 punktu (0,7%) w porównaniu z sierpniem i o 7,9 punktów (6,6%) w porównaniu z wrześniem 2024 r. Oznacza to kolejny historyczny rekord indeksu ceny mięsa za sprawą mocno drożejącej wołowiny. Także w Polsce (podobnie jak na świecie) odnotowuje się rekordowe ceny mięsa wołowego, ze wzrostem o ok. 50% w skali roku.

Wrześniowy poziom wskaźnika ceny mięsa FAO osiągnął nowy rekord – wykres

Wzrost światowej ceny mięsa wołowego i baraniego zdecydował o rekordowym poziomie wskaźnika ceny mięsa FAO

Wzrost indeksu był napędzany przez utrzymujące się wzrosty ceny mięsa wołowego i baraniego, które przeważyły nad w dużej mierze stabilnymi cenami mięsa wieprzowego i cenami mięsa drobiowego.

Międzynarodowe ceny mięsa wołowego osiągnęły nowy rekordowy poziom, wspierany przez silny popyt w Stanach Zjednoczonych, gdzie ograniczone dostawy krajowe i korzystna różnica cen przez cały czas zachęcały do importu, zwłaszcza z Australii, gdzie ceny mięsa wołowego rosły. Wzrosły również brazylijskie ceny bydła, poparte silnym globalnym popytem, kompensując ograniczony dostęp do Stanów Zjednoczonych Ameryki po wprowadzeniu wyższych ceł.

Światowe ceny mięsa z owiec wzrosły z powodu solidnego globalnego popytu na import w związku z ograniczoną dostępnością eksportu z Oceanii.

Ceny mięsa wieprzowego były stabilne, ponieważ bardziej silny popyt na brazylijskie mięso wieprzowe z alternatywnych rynków zrekompensował zmniejszone zakupy przez Chiny. W Unii Europejskiej wpływ nowych ceł nałożonych przez Chiny na ceny eksportowe z mięsa wieprzowego pozostał ograniczony.

Ceny mięsa drobiowego pozostały stabilne, odzwierciedlając stosunkowo zrównoważone rynki globalne, pomimo ograniczeń importu związanych z lokalnymi ogniskami grypy ptaków o wysokiej zjadliwości.

Ceny mięsa wołowego w Polsce na historycznych maksimach

W kraju ceny średnie bydła ogółem wzrosły w skali roku o 45%, naśladując zachowanie cen na rynkach światowych (patrz tabela niżej).

Ceny mięsa wołowego i bydła w Polsce

W Polsce ceny mięsa wołowego naśladują treny światowe

Nic w tym dziwnego, ponieważ produkcja wołowiny w Polsce ukierunkowana jest przede wszystkim na eksport, który stanowi ok. 70% produkcji. W 2021 r. polski eksport wołowiny ukształtował się na poziomie 371,6 tys. ton o wartości 1 583,3 mln euro.

Głównymi odbiorcami polskiej wołowiny są przede wszystkim kraje UE, których udział w 2021 r. wyniósł 85% polskiego eksportu wołowiny ogółem. Największe ilości polskiej wołowiny zostały wyeksportowane do Włoch (19,9%), Niemiec (18,6%), Holandii (8,8%) oraz Hiszpanii (6,4%). Wśród państw trzecich największymi odbiorcami były: Wielka Brytania (5,1%), Izrael (3,4%) oraz Japonia (2,5%).

Ceny ćwierci wołowych w kraju od 2018 roku w zł/t

Źródło: FAO, MRiRW

Idź do oryginalnego materiału