Chimery szczepowe warzyw ze skórką jednej odmiany i wnętrzem drugiej tworzy jedna z holenderskich firm. Jej zdaniem nowa technologia radykalnie zmieni sposób hodowli pomidorów, ziemniaków czy papryki. W klasycznym szczepieniu roślin część jednej odmiany – np. łodygę – łączy się z systemem korzeniowym innej. Dzięki temu uzyskuje się zalety obu, na przykład smak i odporność na choroby. Innowacyjna metoda omija krzyżowanie, skupiając się na przeszczepie powierzchniowym, przypominającym transplantację skóry. Przeszczep wystarczy przeprowadzić raz, by trwale wytworzyć nową odmianę, która następnie może być na masową skalę uprawiana przez rolników.
Rewolucja w rolnictwie. Chimery szczepowe zamiast klasycznego krzyżowania
5 miesięcy temu
- Strona główna
- Rolnictwo
- Rewolucja w rolnictwie. Chimery szczepowe zamiast klasycznego krzyżowania





![Jedyny taki samojezdny kombajn do zbioru dyni na pestkę Kernsteier [50 ha rocznie]](https://agroprofil.pl/cms/wp-content/uploads/2025/11/dynia4.jpg)


![Sprawdź najnowsze ceny zbóż i rzepaku w Polsce. Gdzie płacą najwięcej? [SONDA]](https://static.tygodnik-rolniczy.pl/images/2025/11/17/h_535275_1280.webp)









