Rolnictwo w UE: Co się zmieniło przez ostatni rok?

1 godzina temu

Mijający rok był czasem wielkich zmian, jeżeli chodzi o Wspólną Politykę Rolną. Komisja Europejska odpowiada na protesty rolników i wprowadza konkretne kroki, które w założeniu mają ułatwić im życie. Co zmieniło się w unijnym rolnictwie przez ostatnie dwanaście miesięcy.

W orędziu o stanie Unii Europejskiej w 2023 r. przewodnicząca Komisja Europejskiej Ursula von der Leyen ogłosiła dialog strategiczny o przyszłości rolnictwa, który rozpoczął się w styczniu ub.r. zgromadził 29 głównych zainteresowanych stron z europejskiego sektora rolno-spożywczego, społeczeństwa obywatelskiego, społeczności wiejskich i środowisk akademickich

„Wszystkim nam zależy na dobrze prosperującym sektorze spożywczo-rolnym na całym kontynencie, systemu w którym uznaje się rolę naszych rolników, obywateli i znaczenie cennego dziedzictwa przyrodniczego”, mówiła.

4 września ub.r. przewodniczący grupy, prof. Peter Strohschneider, przekazał von der Leyen sprawozdanie końcowe „Wspólna perspektywa rolnictwa i żywności w Europie”, które – jak wskazuje KE – zawiera ocenę wyzwań i możliwości, a także szereg zaleceń.

Na podstawie wniosków z tego dialogu Komisja podjęła szereg kroków na rzecz uproszczenia biurokracji dla rolników i zmniejszenia obciążeń wynikających m.in. z wymagań środowiskowych. Deklarowanym celem jest wzmocnienie pozycji rolników w łańcuchu żywnościowym i skuteczniejsze przeciwdziałanie nieuczciwym praktykom handlowym.

Co konkretnie się zmieniło?

Grudzień 2024: Europejska Rada ds. Rolnictwa i Żywności

W grudniu ubiegłego roku Komisja Europejska powołała Europejską Radę ds. Rolnictwa i Żywności (EBAF). Jest to organ doradczy w kwestiach związanych z przyszłością sektora rolnictwa i żywności w Unii Europejskiej. Na jej czele stanął komisarz UE ds. rolnictwa Christophe Hansen.

Nowy organ doradza Komisji Europejskiej w sprawach przyszłości rolnictwa i żywności, wspiera dialog między interesariuszami oraz wydaje opinie na temat inicjatyw politycznych, w tym na wniosek Komisji.

Członkowie EBAF to organizacje reprezentujące społeczność rolniczą, inne podmioty łańcucha dostaw żywności oraz członkowie społeczeństwa obywatelskiego. Ich lista znajduje się w rejestrze grup ekspertów KE: znajdują się wśród nich m.in. Europejski Komitet Regionów, Europejski Komitet Ekonomiczno-Społeczny, ale też Greenpeace czy stowarzyszenie europejskich rolników Copa.

„Utworzenie platformy takiej jak EBAF mogłoby przyczynić się do tego, by proces podejmowania decyzji w zakresie polityki rolnej był bardziej inkluzywny i przejrzysty”, stwierdził Institute European Environmental Policy (IEEP).

Z kolei według organizacji Copa i Cogeca nowy organ może stać się forum wysokiego szczebla służącego ciągłej i głębszej wymianie pomiędzy kluczowymi podmiotami na poziomie europejskim.

Rolnictwo w UE: Co się zmieniło przez ostatni rok?

Dotychczas w Brukseli odbyły się cztery posiedzenia EBAF – ostatnie w dniach 29–30 września.

Luty 2025: Wizja KE dla rolnictwa

Opierając się na wnioskach z dialogu strategicznego, w lutym Komisja Europejska przedstawiła wizję przyszłości rolnictwa i produkcji żywności w UE. Jej celem jest „stworzenie sprawiedliwego i konkurencyjnego systemu żywnościowego, który zapewni wszystkim przystępną cenowo i zrównoważoną żywność”, twierdziła KE.

Komisja deklarowała, iż nowa wizja i środki wprowadzone w ramach jej realizacji mają pomoc rolnikom w radzeniu sobie z takimi wyzwaniami jak rosnące koszty, zmiana klimatu i zakłócenia w łańcuchu dostaw, a także zapewnić, aby Europa pozostała liderem w produkcji żywności.

W wizji określono cztery priorytetowe obszary. Pierwszym była atrakcyjność rolnictwa. Jak podkreślała Komisja Europejska, branża rolnicza musi być stabilna, aby młodzi ludzie chcieli w niej pozostać. Według KE można to osiągnąć m.in. poprzez godziwe dochody i lepiej ukierunkowane wsparcie publiczne.

Drugim obszarem była konkurencyjność i odporność rolnictwa. Komisja Europejska deklarowała, iż będzie „nadal priorytetowo traktować bezpieczeństwo żywnościowe i suwerenność żywnościową na różne sposoby”. KE obiecywała zadbać, aby negocjacje i umowy handlowe „były wykorzystywane w pełnym zakresie, przy jednoczesnej ochronie interesów europejskich rolników”.

Trzeci obszar to przeciwdziałanie „dezaktualizacji”. Według Komisji Europejskiej sektor rolny jest najważniejszy dla w transformacji w kierunku gospodarki niskoemisyjnej. Dlatego KE chce osiągnąć równowagę między działaniami na rzecz klimatu a bezpieczeństwem żywnościowym oraz wyzwaniami dla rolników.

Ostatni obszar to sprawiedliwe warunki życia i pracy na obszarach wiejskich. Komisja Europejska zapowiedziała aktualizację planu działań na rzecz rozwoju obszarów wiejskich oraz coroczny dialog na temat żywności z udziałem m.in. konsumentów, rolników, przemysłu i władz.

– Z wizji wyłania się obraz rolnictwa jako sektora strategicznego dla Unii Europejskiej, z wyraźnym przesunięciem akcentów w kierunku bezpieczeństwa żywnościowego i konkurencyjności, kosztem ambicji środowiskowych – uważa Adrianna Wrona, analityczka ds. rolnictwa i żywności Instytutu Zielonej Gospodarki.

– Kierunek wizji generalnie jest dobry, ale diabeł siedzi w szczegółach. Sporo intencji, mało rozwiązań – twierdzi z kolei Jerzy Wierzbicki, prezes Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego.

Wierzbicki uważa, iż rolnicy oczekują w nowej WPR większego wsparcia dla zielonej transformacji, „zachęt do podejmowania wysiłku redukcji emisji, poprawy dobrostanu zwierząt, poprawy zdrowia zwierząt, lepszego zarządzania gospodarstwem, do inwestycji”. – Mniej biurokracji, mniej zakazów lub nakazów, więcej zachęt – apeluje.

PILNE: Umowa UE–Mercosur wstrzymana. Bruksela odkłada decyzję na styczeń

Omnibus dla rolnictwa

Na grudniowej sesji plenarnej Parlament Europejski zatwierdził pakiet upraszczający Wspólną Politykę Rolną, tzw. pakiet Omnibus III. Komisja Europejska zaproponowała go w maju. Ma on na celu zwiększenie konkurencyjności UE poprzez zmniejszenie obciążeń administracyjnych dla przedsiębiorstw i tworzenie bardziej sprzyjających warunków ich działalności w UE.

Inicjatywa ta jest odpowiedzią na wezwania Rady Europejskiej (konkluzje z marca 2023 r. oraz Agenda Strategiczna 2024–2029), która zaapelowała o uproszczenie ogólnego otoczenia regulacyjnego i redukcję obciążeń administracyjnych, przypomina KE.

Kluczowe zmiany mają objąć modyfikację przepisów o trwałych użytkach zielonych, by dać większą elastyczność państwom członkowskim. Uproszczone zostaną także wybrane elementy zazieleniania.

Dodatkowo rozróżnienie między rolnikami aktywnymi i nieaktywnymi zawodowo stanie się fakultatywne, co umożliwi państwom członkowskim rezygnację z tego rozwiązania, jeżeli wiązało się ono z nadmiernym obciążeniem administracyjnym.

Środki zarządzania ryzykiem mają stać się bardziej atrakcyjne, bo obniżone zostaną niektóre progi, a dofinansowanie wzrośnie. Łatwiejsze stanie się także korzystanie z instrumentów finansowych.

Ponadto uprawnienia organizacji producenckich – takie jak planowanie produkcji, obniżanie kosztów, wprowadzanie produktów na rynek oraz negocjowanie umów w imieniu członków – zostaną rozszerzone na wszystkie sektory, aby wzmocnić pozycję rolników w łańcuchu dostaw.

Takie rozwiązania funkcjonują już m.in. w sektorach oliwy z oliwek, wołowiny i upraw polowych. Zbiorowe negocjowanie zasad podziału wartości w umowach obejmie także inne sektory niż cukier, przy czym będzie dobrowolne.

Autor Aleksandra Krzysztoszek | EURACTIV.pl

Idź do oryginalnego materiału