Umowa z Mercosur została przyjęta. Rolnicy alarmują o realnych stratach, jakie w związku z nią mogą ich dotknąć. Tymczasem Bruksela opublikowała listę korzyści, jakie jej zdaniem zyskają rolnicy na nowym porozumieniu handlowym.
Komisja Europejska w środę 3.09.2025 przyjęła umowy z Mercosur i Meksykiem i skierowała je do ratyfikacji przez Radę i Parlament Europejski – bez udziału parlamentów krajowych w częściach rolnych.
KE: Umowa z Mercosur to korzyść dla rolników i konsumentów
Komisja Europejska argumentuje, iż umowa przyniesie podwójną korzyść. Z jednej strony wzmocni dochody unijnych rolników i przetwórców, otwierając im dostęp do ogromnego rynku zbytu. Z drugiej – zapewni konsumentom w Mercosurze gwarancję autentyczności i jakości produktów pochodzących z Europy.
Zdaniem Komisji Europejskiej porozumienie handlowe z krajami Mercosuru (Argentyna, Brazylia, Paragwaj i Urugwaj) otworzy przed unijnym sektorem rolno-spożywczym nowe możliwości. KE twierdzi, iż rolnicy i producenci rzekomo zyskają łatwiejszy dostęp do rynku liczącego 295 milionów konsumentów, a sprzedaż europejskich produktów wysokiej jakości ma stać się bardziej opłacalna.
KE podkreśla, iż w tej chwili eksport wielu produktów z UE do Mercosuru obciążony jest wysokimi taryfami. Dla przykładu:
- wino objęte jest cłem na poziomie 27%,
- wina musujące – 20–35%,
- czekolada – 20%,
- whisky i inne napoje spirytusowe – 20–35%,
- wypieki, gofry i herbatniki – 18%,
- brzoskwinie w puszkach – aż 55%,
- napoje bezalkoholowe – 20–35%.
KE w specjalnym komunikacie podkreśla, iż umowa przewiduje zniesienie tych barier, a także uproszczenie procedur administracyjnych i eliminację niejasnych przepisów. Bruksela podkreśla, iż dzięki temu europejskim producentom łatwiej będzie eksportować swoje wyroby do Ameryki Południowej.
Czekamy na Wasze komentarze.