Rośnie areał buraka cukrowego w UE. Co z opłacalnością?

3 miesięcy temu

Areał upraw buraka cukrowego w UE, a także w Wielkiej Brytanii wzrósł w tym roku o 5%. Ale czy można spodziewać się większych zbiorów? I jak z opłacalnością produkcji?

Mimo iż areał buraka cukrowego w UE wzrósł o kilka procent, to pogoda w Europie Zachodniej mogła wpłynąć niekorzystnie na tegoroczne plony. Przyczyną były m.in. zwiększone opady, które doprowadziły do opóźnień w siewach buraków cukrowych w krajach UE.

Jakich zbiorów buraków cukrowych można spodziewać się w bieżącym roku?

Według szacunków tegoroczne plony osiągną 5-letnią średnią. Jak podają analitycy areał buraka cukrowego w UE oraz w Wielkiej Brytanii wzrósł o 5% rok do roku. Odpowiadać za to będzie głównie większa powierzchnia upraw w Niemczech (+6,5%) i Francji (+4,6%). Hipotetycznie pozwoliłoby to na zwiększenie produkcji cukru w nowym sezonie 2024/25. Jednakże pozostało zbyt wcześnie, aby powiedzieć, jaka będzie oczekiwana produkcja cukru w nadchodzącym sezonie. Będzie ona zależeć głównie od warunków pogodowych i dalszego rozwoju roślin.

Czy pogoda wpłynęła na areał upraw buraka cukrowego w UE?

Na niektórych obszarach deszczowa i ciepła pogoda przyczyniła się do intensywnego rozwoju mszyc oraz innych szkodników. Ponadto wzrosła presja chorób porażających buraki. Tymczasem w innych regionach Europy suchsza pogoda zapobiegła rozwojowi chorób. W szczególności dotyczyło to Danii i Szwecji, gdzie ciepła i umiarkowanie wilgotna aura wpłynęła na redukcję populacji szkodników buraka cukrowego.

Opłacalność produkcji buraka cukrowego

Tymczasem warto popatrzeć na szacunki opłacalności produkcji buraka cukrowego. Zrobimy to na przykładzie kalkulacji dokonanej przez Wielkopolską Izbę Rolniczą.
W jej świetle koszt wyprodukowania 60 ton buraka cukrowego na areale jednego hektara wyliczono (wg aktualnych cen towarów i usług) na 12083,44. Składają się na to:

  • koszt materiału siewnego wynoszący 689,00 zł;
  • ochrona roślin (711,60 zł);
  • koszt nawozów (2247,29 zł);
  • usługi takie jak siewnik, kombajn, wapnowanie (2236,25 zł);
  • praca ciągnika (2608,28).

Ponadto koszty robocizny wyniosą 2207,69 zł a inne, takie jak: ubezpieczenie, podatek czy amortyzacja to razem 1383,34 zł.

Wartość produkcji uzyskanego plonu to 14160 zł netto. Ryczałtowy zwrot VAT to 991,20 zł. Ponadto 600 zł można dostać za uzyskane wysłodki. Z kolei dopłata bezpośrednia wyniesie 502,35 zł do hektara a płatność do buraków cukrowych 1806 zł do hektara. W związku z tym łączna wartość przychodów, jakie uzyska rolnik, wyniesie w świetle kalkulacji 18060,13 zł. Dzięki temu uzyska on wynik finansowy na poziomie 5976,69 zł/t.

Jak widać w świetle powyższej kalkulacji, rolnik wyszedłby na swoje przy produkcji buraka cukrowego choćby bez dopłat. Ale nie da się uprawiać tylko buraków cukrowych. Tymczasem uprawa zbóż jest mniej lub bardziej deficytowa, a rzepak ledwo wychodzi na plus.

Reasumując, trudno oszacować czy większy areał buraka cukrowego w UE przyczyni się do utrzymania lub zwiększenia produkcji. Wszystko jeszcze przed nami, ponieważ pogoda może pokrzyżować plany.

Źródło: WIR

Idź do oryginalnego materiału