Rośnie popyt na borówkę amerykańską

3 miesięcy temu

Światowy popyt na borówkę amerykańską stale rośnie. Ponieważ przewyższa on podaż, należy znacznie zwiększyć ilość plonów. W Polsce obserwuje się rosnącą liczbę konsumentów tego owocu. A co z polską produkcją tych owoców?

Popyt na borówkę amerykańską na świecie rośnie z każdym nowym sezonem. Owoc ten, z racji swoich wartości odżywczych i zawartości witamin, jest uważany za jeden z najzdrowszych na świecie. Dlatego też stale rośnie jego podaż jako świeżego owocu. Borówka amerykańska jest również poszukiwana jako dodatek do wielu wyrobów żywnościowych. Znajduje ona także zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym.

Światowy popyt na borówkę amerykańską w liczbach

Obecnie światowy areał plantacji popularnej borówki amerykańskiej szacowany jest na ponad 248 tys. hektarów. Produkcja z tej powierzchni wynosi prawie 2 mln ton. Z tego ponad 1,3 mln ton przeznacza się do bezpośredniej konsumpcji. Natomiast nieco ponad 0,5 mln ton wykorzystywane jest w przemyśle przetwórczym.
Z racji wciąż rosnącego światowego popytu na borówkę amerykańską specjaliści przewidują podwojenie produkcji na przestrzeni najbliższych 5–7 lat. Zatem ma ona przekroczyć próg 3 mln ton.

Kto zaspokaja globalny popyt na borówkę amerykańską?

Otóż w światowym rankingu borówkowym liderem w plonie z hektara okazuje się Peru. Tam na powierzchni 22 tys. hektarów osiągnięto plon w wysokości 225 tys. ton. Jest to imponujący wynik, biorąc pod uwagę światowych liderów w powierzchni uprawy borówki amerykańskiej. Bowiem Chiny z 78 tys. hektarów osiągają plon 525 tys. ton. Natomiast Stany Zjednoczone z powierzchni upraw wynoszącej 48 tys. ha zbierają owoce w ilości 277 tys. ton.

Produkcja borówki w Polsce

Polska jest potęgą borówkową w Unii Europejskiej. Nasz kraj zajmuje drugą pozycję w rankingu producentów tego owocu, tuż za Hiszpanią. Rosnący popyt na borówkę również na rodzimym rynku spowodował ogromny przyrost plantacji borówkowych. Najlepiej widać to w danych ukazujących ten przyrost. Bowiem produkcja borówki w naszym kraju w 2002 r. obejmowała 700 ha, natomiast w 2012 już prawie 6 tys. ha. Tymczasem ubiegłoroczne dane informują o powierzchni plantacji borówkowych wynoszących ponad 12 tys. ha.
Wzrost popytu na borówkę amerykańską widać również w naszym kraju. Jej konsumpcja najsilniej przyrasta w okresie owocowym, choć utrzymuje się na wysokim poziomie w całym roku. Według badań Kantar Polska w rankingu na najpopularniejszy owoc maja borówka zajęła 2 miejsce. Jej spożycie zadeklarowało 36% respondentów. Wzrosło ono o 9% w skali roku. Oznacza to, iż aż milion konsumentów więcej wybiera borówkę.

Zastosowanie borówki amerykańskiej w przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym

Rosnący popyt na borówkę amerykańską wiąże się również z wykorzystaniem tego owocu w kosmetykach. Z racji wysokiej zawartości witamin i antyoksydantów poszukuje się borówki jako źródła składników odżywczych dla skóry. Zapewniają one spowalnianie procesów starzenia, pomagają w zwalczaniu trądziku.
Borówkę amerykańską jako bombę witaminową wykorzystuje się również w farmacji. Bowiem pomaga ona w utracie wagi, wspiera pracę układu trawienia oraz zmniejsza ryzyko powstawania nowotworów. Wykorzystuje się ją również w walce z pasożytami jelitowymi u dzieci. Ponadto znajduje ona zastosowanie przy poprawie wzroku oraz w zapobieganiu miażdżycy.

Źródła: freshplaza, polskie superowoce

Idź do oryginalnego materiału