Rośnie światowa produkcja cukru

3 miesięcy temu

Światowa produkcja cukru rośnie. Według najnowszych prognoz, bilans produkcji globalnej będzie dodatni. Jakie są aktualne prognozy na lata 2023/2024 w światowej produkcji cukru?

Z najnowszego raportu USDA wynika, iż światowa produkcja cukru wzrośnie w latach 2023/2024. Choć wskazano pewne zmiany względem prognoz z jesieni. Co zmieni się w światowej produkcji cukru?

Produkcja cukru w Unii Europejskiej

Najnowszy raport USDA dotyczący światowej produkcji cukru prognozuje, iż w Unii Europejskiej produkcja pozostanie na stałym poziomie. Aktualnie wynosi ona 15 mln ton. Według prognoz, wzrośnie areał upraw buraka cukrowego, jednak niższy będzie plon całkowity. Ponadto, import, eksport oraz konsumpcja cukru pozostaną bez zmian, a jednocześnie zwiększy się wielkość zapasów.

Prognozy dla poszczególnych krajów

W USA prognozuje się wzrost produkcji cukru do 8,4 mln ton. Import oraz zapasy mają się zmniejszyć, zaś konsumpcja pozostać bez zmian. Natomiast w Brazylii z powodu suszy produkcja zmniejszy się o 1,4 mln ton i wyniesie 44,0 mln ton. Przy czym, zarówno konsumpcja, jak i eksport pozostaną na tym samym poziomie.

Indie, dzięki wykorzystaniu odmian szybciej dojrzewających, odnotują wzrost produkcji o 500 tys. ton. Ponadto przewiduje się wzrost konsumpcji, przekraczający wartość produkcji, a co za tym idzie — wzrost importu. Wszystko wskazuje również na zmniejszenie eksportu, w celu zaspokojenia krajowego zapotrzebowania. Zwiększona konsumpcja w tak dużym kraju, jak Indie, nie pozostanie prawdopodobnie bez wpływu na światową produkcję cukru. Co więcej, taki sam wzrost produkcji jak w Indiach, tj. o 500 tys. ton szacuje się także w Chinach. W tym kraju ma nastąpić wzrost powierzchni upraw trzciny cukrowej oraz buraków cukrowych. Prognozowany jest wzrost konsumpcji, co spowoduje wzrost importu, by tak jak w przypadku Indii, zaspokoić potrzeby konsumenckie w kraju. Z kolei zapasy utrzymają tendencję spadkową.

W Tajlandii także wzrasta powierzchnia upraw trzciny cukrowej, a co za tym idzie wzrost produkcji. Również konsumpcja cukru w tym kraju wzrasta. Na najbliższe lata prognozuje się obniżenie poziomu zapasów oraz ustabilizowanie sytuacji eksportowej, po zeszłorocznym gwałtownym wzroście. Również w Australii prognozowane jest zwiększenie produkcji cukru do 4,2 mln ton. Jednocześnie, wzrastać mają także spożycie oraz eksport cukru.

Światowa produkcja cukru

Według prognoz USDA, światowa produkcja cukru w latach 2023/2024 wzrośnie o 2,5 mln ton i wyniesie 186 mln ton. Z kolei konsumpcja utrzyma trend wzrostowy i osiągnie rekordową wysokość. Przyczyni się do tego jej wzrost w krajach takich, jak Pakistan czy Indie. Natomiast zmniejszone dostawy z Brazylii, Indii i Tajlandii wpłyną na zmniejszenie światowego eksportu cukru. Ponadto raport wskazuje, iż mimo wzrostu światowej produkcji cukru, zapasy będą zmniejszone. Jako przyczynę tej sytuacji wskazuje się spadek zapasów w Tajlandii, których nie równoważy choćby prognozowany wzrost zapasów w Indiach.

Źródło: ukragroconsult.com, fas.usda.gov

Idź do oryginalnego materiału