W okolicy Suchedniowa bardzo powszechnie uprawiano proso, więc kaszę jaglaną często przyrządzano zarówno w dzień powszedni w prosty sposób, jak i na święta w bardziej wykwintny.
Kasza jaglana to najstarsza z kasz. Otrzymuje się ją z nasion prosa. Spożywana regularnie ma bardzo korzystne działanie na nasz organizm. Ma dużo łatwo przyswajalnego białka i wysoką zawartość witamin z grupy B, witaminy E, oraz żelaza i miedzi. Jest lekkostrawna i bezglutenowa. Kasza jaglana jako jedyna z kasz jest zasadotwórcza dzięki czemu wyrównuje nadmiar produktów kwasotwórczych obecnych w codziennej diecie, jak nabiał, pieczywo, cukier czy mięso.
SKŁADNIKI
Rosół: 1,5 kg mięsa wołowego rosołowego, 4 l wody, marchew, pietruszka, cebula, sól, pieprz
Gałki: 1/2 kg kaszy jaglanej, 2 jajka, od 2 do 3 łyżek mąki pszennej, 1 cebula, zmielone mięso z rosołu, sól, pieprz.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Z podanych składników ugotować rosół. Wyjąć ugotowane w nim mięso i obrać od kości. Obrane mięso przekręcić przez maszynkę. Kaszę ugotować na sypko w osolonej wodzie i wystudzić. Cebulę zeszklić na maśle lub smalcu. Wbić 2 jajka, dodać zmielone mięso, mąkę i cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Z farszu uformować małe kuleczki. Ugotować je w lekko osolonej wodzie na wolnym ogniu. Gotować krótko i podawać z rosołem, posypać natką pietruszki.
Przepis podała Krystyna Żmijewska z Koła Gospodyń Wiejskich w Mostkach.
