Różne typy bourbona są niezwykle ciekawe. Rosnące zainteresowanie whisky obejmuje także whisk(E)y amerykańską. Do tej pory miłośnikom tego trunku nie było łatwo ponieważ reprezenotwany był on głównie przez największe marki, które są bardzo znane, ale jest ich zaledwie kilka. Ku mojej wielkiej radości, w końcu nastał czas, aby to zmienić!
Różne typy bourbona w USA
Bourbon to trunek, który większości ludzi kojarzy się z USA gdzie jest on kulturową legendą. Trzeba jednak podkreślić, iż jego prawdziwe pochodzenie można zawężyć do jednego stanu – Kentucky (KY) znanego jako „stanu niebieskiej trawy”, który leży w centrum kraju (to nie dziki zachód!). I choć nazwę „Kentucky” wypowiadacie najczęściej idąć na kurczaka do znanej sieci restauracji, stan ten słynie w świecie najbardziej z produkcji bourbona. To prawda, iż whisk(e)y, aby być bourbonem wcale nie musi pochodzić z KY, ale to właśnie ten stan produkuje 95% bourbona, a w magazynach znajdujących się na jego terenie leżakuje w tej chwili ponad pięc milionów beczek, co liczbowo przewyższa liczbę ludzi zamieszkałych w KY. To chyba o czymś świadczy prawda? Swego czasu miałem przyjemność odwiedzić KY gdzie dobrze poznałem atmosferę nie tylko samego regionu, ale także lokalnych destylarni. Jedną z nich była oczywiście Jim Beam
Oczywiście w KY wyraźnie wyczuwalny jest też akcent jego mieszkańców. jeżeli chcecie poczuć atmosferę jaka tam panuje, możecie posłuchać mojego wywiadu z Fredem Noe reprezentującym siódme pokolenie rodziny Beam w bourbon-biznesie.
Różne typy bourbona (już) w Polsce
Doszły mnie właśnie słuchy, iż sytuacja bourbona w Polsce zacznie się zmieniać. Whisk(e)y ta choćby teraz jest oczywiście bardzo popularna. Już niedługo (w końcu!) polscy konsumenci będą mieli dostęp do dużo szerszej gamy produktów. Wszystko dlatego, iż dystrybutor marki Jim Beam – firma Stock Polska – zdecydował się na uruchomienia kampanii „Bourbon Legends”, która z powodzeniem toczy się już w innych krajach. Teraz i my będziemy mieli do czynienia z amerykańskimi legendami świata bourbonów!
Oto całe portfolio:
Classic Kentucky
- Jim Beam, Red Stag, Honey, Maple, Apple, Black, Devil’s Cut i Signature Craft
High Rye Spice
- Jim Beam Rye
- Knob Creek Rye
High Wheat Sweet
- Maker’s Mark
Small Batch Kentucky
- Knob Creek
- Basil Hayden’s
- Baker’s
- Booker
Jak widzicie jest czego popróbować. Ponieważ bourbony te powstają w odmienny sposób i na różnych zacierach są względem siebie komplementarne, a nie substytutywne. Oznacza to, iż uzupełniają się, a nie powtarzają. W końcu pojawia się możliwość przeanalizowania tego w jaki sposób na smak whisk(e)y wpływają składniki, z których powstaje. Destylat, w którym jest przewaga żyta (wytrawność i pieprzność) lub obecność pszenicy (słodycz) mogą się znacznie różnić. Dzięki temu można wykorzystać je na różne okazje lub zadowolić nimi różne gusta.
Najbardziej cieszy mnie jednak fakt, iż w portfolio pojawia się kolekcja „Small Batch Kentucky”.
- Knob Creek bourbon, kóry po osiągnięciu dojrzałości butelkowany jest w mocy 50%
- Basil Hayden’s, bourbon z bardzo dużą zawartością żyta w zacierze co daje mu ciekawy, pieprzny smak.
- Baker’s, którego zacier fermentowany jest dzięki szczepu drożdży wykorzystywanego przez rodzinę Beam od ponad 60 lat.
- Booker, który butelkowany jest w mocy beczki. Ten ostatni chyba cieszy mnie najbardziej! Każdy miłośnik whisky szkockiej wie, iż wypusty w mocy beczki to jest to!
Jak widzicie w końcu coś się zadzieje w tym segmencie alkoholi!