
W rejonie Potworowa coraz więcej producentów warzyw w tunelach foliowych rezygnuje z samodzielnej produkcji rozsady, na rzecz zakupu gotowego materiału wyjściowego od wyspecjalizowanych firm. Rozsada warzyw gruntowych i tunelowych od profesjonalistów ma bowiem wiele atutów. W tym ekonomicznych.
Podczas spotkania Przystanek Papryka rozmawiałam na ten temat z Marcinem Krasoniem, dyrektorem sprzedaży w Grupie Producentów Warzyw Krasoń.
Polski producent rozsady warzyw gruntowych i tunelowych
Grupa Producentów Rozsad Krasoń specjalizuje się w profesjonalnej produkcji rozsad warzyw. Firma działa na rynku od 1997 r. Zaś od 2020 r. posiada dodatkowo certyfikat na produkcję rozsady ekologicznej. w tej chwili to jeden z liderów w branży. Zarówno pod względem wielkości produkcji, jak i jakości.
Roczna produkcja rozsad w Grupie Producentów Rozsad Krasoń kształtuje się na poziomie 450 mln sztuk. Zaś uprawa odbywa się w czterech zakładach:
- Piaski — 5 ha szklarni i 2 ha hartownika;
- Złotów — 6 ha szklarni i 2 ha hartownika;
- Kisiele — 4 ha szklarni i 1,5 ha hartownika;
- Kowalew — 4 ha szklarni.

O produkcji rozsady warzyw gruntowych i tunelowych opowiedział Marcin Krasoń z Grupy Producentów Rozsad Krasoń podczas spotkania producentów papryki Przystanek Papryka w Potworowie.
fot. Anna Maciejuk
Jak wygląda profesjonalna produkcja rozsady?
Jak przekazał Marcin Krasoń, rozsadę warzyw gruntowych produkuje się w nowoczesnych szklarniach, w pełni zautomatyzowanych. Obiekty są wyposażone m.in. w:
- automatyczne linie do wysiewu połączone z robotem do rozstawiania tac;
- maszyny do przycinania selera;
- automatyczne ramiona do podlewania rozsady;
- doświetlanie rozsady na wczesne nasadzenia;
- ogrzewane hartowniki.
Rozsadę warzyw gruntowych produkuje się w substracie torfowym w tacach wielokomórkowych. W asortymencie firmy jest wiele gatunków, m.in.: pomidor, papryka, seler, pod, sałata, kalarepa, jarmuż, brokuł, kalafior, kapusta: biała, czerwona, włoska, pekińska, brukselska. Z kolei typ tacy wielokomórkowej dobiera się w zależności od terminu sadzenia oraz gatunku. Zastosowanie mają głównie tace o liczbie komórek 150, 260, 285 i 200. Przed sprzedażą rośliny są hartowane. Firma dowozi je do plantatora własnym transportem, dzięki czemu rośliny mają zapewnione odpowiednie warunki w czasie dostawy. Zaś po dostarczeniu do gospodarstwa są gotowe do wysadzenia w pole.
Jaką przewagę ma rozsada od profesjonalistów?
Jak poinformował Marcin Krasoń, firma, którą reprezentuje dostarcza rozsady do wielu gospodarstw z tego rejonu uprawy. I z roku na rok coraz więcej plantatorów warzyw rezygnuje z samodzielnej produkcji rozsady i decyduje się na zakup gotowego produktu, przygotowanego przez profesjonalistów.
Zastosowanie materiału wyjściowego do produkcji przygotowanego przez specjalistów ma wiele zalet. Oprócz tego, iż pozwala na obniżenie kosztów oraz skrócenie okresu uprawy, to przede wszystkim zamawiając gotową rozsadę mamy gwarancję, iż otrzymamy wyrównane i zdrowe rośliny. Zaś wyrównana i zdrowa rozsada:
- gwarantuje wysoki i jednolity plon;
- ułatwia prowadzenie produkcji;
- skraca cykl produkcyjny;
- obniża koszty uprawy.
Jakie rozsady zamawiają producenci warzyw z południowego Mazowsza?
W rejonie uprawy warzyw ciepłolubnych w południowej części Mazowsza, Grupa Producentów Rozsad Krasoń dostarcza głównie rozsady nowalijek i papryki. Ściśle mówiąc, od lutego firma dostarcza rozsady nowalijek — wczesnych kapust, kalarepy oraz sałat do najwcześniejszej uprawy w tunelach foliowych.
Z kolei papryka jest oferowana w różnych formach i terminach. Przykładowo plantatorzy produkujący paprykę w ogrzewanych tunelach foliowych z podwójną, pompowaną folią zamawiają siewki papryki na termin pod koniec stycznia. Z kolei do uprawy w klasycznych tunelach typu Hygrove najczęściej wybierane są siewki papryki w tacy 285-komórkowej z marcowym terminem dostawy. Producent rozsad oferuje ponadto większą rozsadę papryki, w tacy o 150 komórkach, która nadaje się do sadzenia w kwietniu, bezpośrednio w tunelu foliowym. Jednak, jak mówił mój rozmówca, w zamówieniach producentów zdecydowanie przeważa siewka papryki na marcowy termin.
Ile rozsady sprzedano w rejonie paprykowego zagłębia w tym sezonie?
W tym roku firma sprzedała 13 mln siewek papryki. Zaś wśród rozsady warzyw gruntowych dominowały nowalijki. Przy czym dużym zainteresowaniem cieszyły się wczesna kapusta pekińska, kalarepa, a także sałaty lodowa i masłowa. Jak przekazał Marcin Krasoń:
W tym roku zapotrzebowanie na naszą siewkę bardzo wzrosło, więc widzimy iż z roku na rok klienci coraz bardziej nam ufają i coraz więcej producentów papryki składa u nas zamówienia. Rezygnują z własnej produkcji na rzecz gotowej siewki, którą pikują i uprawiają dalej już u siebie w gospodarstwie. Tak więc z roku na rok wzrasta produkcja siewki papryki, co nas bardzo cieszy.
Z kolei w porównaniu z poprzednim rokiem nieco mniejsza była sprzedaż rozsady wczesnej kapusty.
Z racji niskich cen tego warzywa w ubiegłym roku, w obecnym sezonie mniej producentów zdecydowało się na uprawę kapusty w typowo wczesnych nasadzeniach. Jednakże summa summarum, to liczba sprzedanych rozsad kapusty białej, łącznie na wszystkie terminy uprawy, była w tym roku rekordowa. Mianowicie sprzedaliśmy ponad 92 mln rozsad kapusty białej, czyli o 30% więcej niż w ubiegłym roku — powiedział mój rozmówca.
Kiedy można składać zamówienia na rozsadę warzyw gruntowych i tunelowych?
Zapytany o to, kiedy można składać zamówienia na przyszły sezon, dyrektor sprzedaży Grupy Producentów Rozsad Krasoń odpowiedział:
Jesteśmy właśnie w trakcie zbierania zamówień na przyszły sezon. Z reguły producenci powtarzają nasadzenia z roku na rok, czasem zmieniają tylko tygodnie dostaw. Tak jest w przypadku większości naszych klientów. Myślę, iż we wrześniu, po okresie letnim będziemy już tak konkretnie dopinać zamówienia. Jak klienci będą już wiedzieli, na jakie odmiany się zdecydują. Więc pozostało na to chwilę czasu.