Samozbiory coraz popularniejsze wśród Polaków

3 miesięcy temu

Samozbiory są coraz popularniejsze, tak wynika z badań przeprowadzonych przez Kantar Polska. Zatem jakie owoce i warzywa Polacy najchętniej chcą zbierać sami?

Samozbiory są coraz popularniejsze w naszym kraju. Już 76% badanych Polaków wyraża zainteresowanie samodzielnym zebraniem warzyw i owoców. Najchętniej wybieranymi gatunkami są truskawki, pomidory, jabłka, maliny i borówki.

Samozbiory coraz popularniejsze w Polsce

Z badań przeprowadzonych przez Kantar Polska wynika, iż aż 76% badanych Polaków jest zainteresowanych samozbiorami polskich owoców i warzyw. Wynik ten jest o 6 punktów procentowych wyższy w porównaniu do maja ubiegłego roku. Bowiem wtedy taką deklarację złożyło 70% respondentów. Zatem odnotowano wśród Polaków wyraźny wzrost tendencji do samodzielnego pozyskania potrzebnych owoców i warzyw. Producenci też coraz chętniej korzystają z tej możliwości. w okresie nie brakuje ogłoszeń plantatorów oferujących możliwość samodzielnego zbioru plonu. Dzięki temu uzyskują oni korzyść w postaci zebrania efektów swojej pracy. Natomiast konsument otrzymuje towar po niższej cenie. Dodatkowym atutem jest zwiększenie świadomości społeczeństwa o wadze i roli ciężkiej pracy rolnika.

Jakie owoce i warzywa są coraz popularniejsze w samozbiorach?

Polacy najchętniej samodzielnie chcą zbierać truskawki. Natomiast kolejnymi owocami są jabłka, maliny i borówki. Ściśle mówiąc, zainteresowanie samozbiorami owoców wśród mieszkańców naszego kraju rozkłada się następująco:

  • truskawki — 35%;
  • jabłka — 24%;
  • maliny — 23%;
  • borówki — 21%;
  • gruszki — 10%;
  • jagoda kamczacka — 9%;
  • jeżyny — 9%;
  • porzeczka czarna — 8%;
  • porzeczka czerwona — 8%;
  • minikiwi — 6%.

Natomiast spośród warzyw największe zainteresowanie samodzielnym zbiorem budzą pomidory. Aż 10 mln Polaków chce je zbierać osobiście. Stanowi to 31% badanych. Z kolei ogórki do samozbioru deklaruje 19% badanych. Konkretnie to preferencje konsumentów przedstawiają się następująco:

  • pomidory — 31%;
  • ogórki — 19%;
  • papryka — 12%;
  • ziemniaki — 11%;
  • szparagi i marchew — 8 %;
  • czosnek i brokuł — 5%;
  • cukinia i dynie — 4%.

Skąd takie zainteresowanie samozbiorami?

Samozbiory są coraz popularniejsze za sprawą trendów ekologicznych i prozdrowotnych. Chęć przebywania bliżej przyrody, zwolnienie tempa życia i uwolnienia się choć na chwilę od elektroniki powodują wzrost zainteresowania ofertą samozbiorów. Także szeroko zakrojone protesty rolnicze zwiększyły zainteresowanie jakością żywności. W efekcie zatem, regionalna żywność zyskała w oczach Polaków. Bowiem dieta powinna opierać się w połowie na owocach i warzywach.

Wpływ powyższych czynników spowodował duży wzrost zainteresowania samozbiorami w ostatnim roku. Skok o 6 punktów procentowych (z 70% w 2023 r. do 76% w 2024 r.) stanowi niemały sukces. Ponadto przyczynia się do zainteresowania lokalnym rynkiem owocowo-warzywnym. A ten ma szansę na większy rozwój, bowiem aż 60% Polaków zamierza zwiększyć udział polskich owoców i warzyw w swojej diecie.

Źródło: coreteam.pl

Idź do oryginalnego materiału