Schab w sosie jesiennym to dobry pomysł na świąteczny obiad

3 godzin temu

Przed nami Narodowe Święto Niepodległości. Wielu z nas weźmie udział w uroczystych obchodach, które odbędą się miejscowościach gminnych i miejskich. Po powrocie do domu z chęcią zjemy coś smacznego i rozgrzewającego. Dobrym wyborem będzie schab w sosie jesiennym.

W obchodach Narodowego Święta Niepodległości często biorą udział całe rodziny. Scenariusz uroczystości wygląda zawsze podobnie — najpierw w kościele jest msza święta za Ojczyznę, potem przemarsz pod pomnik, upamiętniający poległych za wolność, następnie złożenie kwiatów. Często przygotowywane są również występy artystyczne. Oznacza to, iż na świeżym powietrzu można spędzić trochę czasu. choćby jeżeli mamy do czynienia z wyjątkowo pogodnym dniem, to raczej zdążymy zmarznąć. Dlatego warto przygotować zawczasu coś dobrego i rozgrzewającego na obiad. Świetnie się sprawdzi schab w sosie jesiennym.

Schab w sosie jesiennym — prosty w przygotowaniu

Do przygotowania schabu w sosie jesiennym potrzebujemy schabu bez kości i podstawowych przypraw. Ta potrawa jest bowiem wyjątkowo prosta w przygotowaniu. Możemy ją podać przede wszystkim z ziemniakami z wody, kopytkami, kluskami śląskimi, a choćby grubym makaronem. Ten schab będzie świetnie się komponował z buraczkami zasmażanymi, surówką z kiszonej kapusty, modrą kapustą, a ostatecznie z tartą marchewką z jabłkiem. Wszystko zależy od naszych preferencji i czasu, jakim dysponujemy. jeżeli ktoś przygotował na zimę buraczki ćwikłowe, to wystarczy, iż otworzy słoik.

Najlepiej, jeżeli potrawę przygotowujemy dzień wcześniej, by mięso przeszło aromatycznym sosem. Wówczas będzie mięciutkie i wyjątkowo smaczne.

Przepis na schab — krok po kroku

Ładny kawałek schabu kroimy na średniej grubości plastry. Każdy z nich ubijamy delikatnie tłuczkiem do mięsa z obu stron. Posypujemy solą i świeżo mielonym czarnym lub kolorowym pieprzem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Następnie plastry schabu obtaczamy w mące, jej nadmiar strzepujemy. Natomiast mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju. Przekładamy do rondla z grubym dnem, zalewamy wrzątkiem, wrzucamy kilka liści laurowych i kulek ziela angielskiego. Przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu. Po kilku minutach dodajemy startą na dużych oczkach i przesmażoną na maśle marchewkę.

Schab w sosie jesiennym przygotowujemy z dodatkiem jabłek i śliwek

fot. Małgorzata Chojnicka

Co jakiś czas poruszamy delikatnie garnkiem, by potrawa się nie przypaliła. Gdy mięso będzie już prawie miękkie, wkładamy obrane i pokrojone w ćwiartki jabłka. Najlepsze będą złote renety, oraz śliwki węgierki bez pestek. Najlepiej sprawdzą się świeże, ale mogą być również mrożone lub suszone. Schab w jesiennym sosie jest gotowy, gdy owoce się rozpadną i powstanie gęsty sos. Możemy doprawić go jeszcze słodką papryką. Po wystudzeniu wstawiamy garnek do lodówki.

Schab w sosie jesiennym — podsumowanie

Schab w jesiennym sosie należy do potraw łatwych w przygotowaniu. Poradzą z nim sobie choćby osoby, które nie mają zbyt dużego doświadczenia w kuchni. Muszą jedynie dopilnować, by schab się nie przypalił. Pod koniec gotowania sos staje się bowiem bardzo gęsty i zawiesisty. Nie wymaga żadnej zasmażki. Następnego dnia schab w jesiennym sosie wystarczy podgrzać na małym ogniu i mamy gotowy świąteczny obiad. Z czym go podamy, zależy wyłącznie od naszych upodobań. Jednak w połączeniu z gotowanymi ziemniakami i zasmażanymi buraczkami stworzy smaczny i rozgrzewający obiad. Smacznego!

Idź do oryginalnego materiału