Spotkanie producentów ogórka i pomidora w Iwkowej

1 rok temu

W ubiegły czwartek, 1 czerwca br., odbyło się spotkanie producentów ogórka i pomidora szklarniowego w Iwkowej, Małopolska. Organizatorem wydarzenia była firma Bayer (Seminis/De Ruiter) wraz partnerami Grodan, Koppert.

Organizatorzy czerwcowego spotkania w Iwkowej

Europejski rynek ogórka

Naszym największym importerem ogórka szklarniowego jest Hiszpania, następnie Holandia, Niemcy, Turcja, Macedonia, Rumunia. Tymczasem naszym rynkiem eksportowym są takie kraje jak: Niemcy, Litwa, Łotwa, Czechy.

HISZPANIA – dane

W ciepłej Hiszpanii ogórek w uprawie pod osłonami zajmuje powierzchnię 7600 ha. Największe skupisko jego uprawy koncentruje się w regionie Almerii (5600 ha) oraz Granada (100 ha). W 69% to produkcja ogórka typu Long Dutch, 12% PSP, 5% BAP, 14% PSL. Uprawa ogórka zwykle odbywa się w trzech cyklach.

Średnia wielkość gospodarstwa w tym kraju oscyluje na poziomie 1-2 ha. Największymi wyzwaniami z jakimi borykają się producenci ogórka szklarniowego w tym kraju to niedobór kadry pracowniczej oraz wysokie koszty produkcji (tj. pracy, koszty nawozów).

Głównie produkcja ogórka w tym kraju odbywa się w tunelach, bezpośrednio w ziemi. W ubiegłym sezonie, w styczniu i w lutym, średnia cena ogórka wynosiła ok. 1 euro za kilogram. Niemniej na początku marca cena utrzymywała się jeszcze na poziomie 0,9 euro/kg, w ciągu 4 tygodni spadła do choćby 0,2 euro/kg.

Oprócz niskich cen produktu Hiszpanie zmagają się z także chorobami wirusowymi, które wyrządzają duże straty w uprawie pod osłonami. Do największych zagrożeń zaliczane są wirusy: CGMMV (zielonej mozaiki ogórka), ToLCNDV (ang. Tomato leaf curl virus New Delhi), CABYV (ang. Cucurbit aphidborne yellows virus; żółtaczka roślin dyniowatych) oraz wysoka presja mszyc, które są wektorami chorób wirusowych.

Wyzwania i szanse w uprawie ogórka w hiszpańskich obiektach:

– zmiany klimatu, powodują spadek wydajności produkcji średnio uzyskiwane jest 10 kg/m2, w ub. roku 5-6 kg/m2;
– wysoka presja wirusów, mszyc, mączniaka rzekomego;
– mniejsza produkcja w okresie 22-23 wpłynęła na wyższe ceny początkiem roku;
-trend w poszukiwaniu odmian nadających się na trzy szybkie cykle, na pęd główny zwłaszcza w ekologicznych gospodarstwach.

HOLANDIA – dane

W Holandii i krajach Beneluksu ogórek uprawiany jest na powierzchni 700-800 ha (pod osłonami). Ogrodnicy rozpoczęli sezon z opóźnieniem- w 60% nasadzenia roślin realizowane były w lutym i w marcu. Notuje się 10-procentowy spadek produkcji tego gatunku w okresie 2022.

W przypadku cen, to można uznać, iż opóźnienie terminu produkcji zrekompensowało dobrą ceną startową za wysokojakościowy towar i, tak w lutym, średnia cena ogórka oscylowała na poziomie 1,3 euro/kg. W kwietniu odnotowano spadek ceny do 0,25 euro/kg.

Holenderscy producenci również borykają się z presją chorób wirusowych. Największym zagrożeniem w uprawie ogórka pod osłonami to wirusy: CABYV, CGMMV. Oczywiście istotną kwestią jest przeciągający się problem z siłą najemną.

TURCJA – dane

W Turcji uprawa ogórka zajmuje powierzchnię 7500 ha (głównie sezon jesienno-zimowy: wrzesień/maj). W tym kraju uprawa warzywa odbywa się bez zastosowania osłon, bezpośrednio do ziemi. Najczęściej wybierany jest ogórek gładki oraz brodawkowy (uprawiany tylko na eksport). Warto dodać, iż na powierzchni ok. 500 ha ogórek uprawiany jest z użyciem geotermii.

W 2023 r. zredukowano powierzchnię uprawy, głównie ze względu na wojnę na Ukrainie i problem z rynkiem zbytu.

Średnia cena ogórka w grudniu 2022 wynosiła 0,25 euro/kg, niestety jest to kwota poniżej ponoszonych kosztów produkcji.

Podobnie jak w innych krajach, ogrodnicy ogórka w Turcji zmagają się się z wysoką presją mączniaka oraz utrzymaniem wysokiej jakości owoców. Kolejną kwestią jest bardzo wysoka inflacja oraz ogromne koszty produkcji. Brak siły roboczej – to problem, który występuje w każdym kraju.

OFERTA ODMIAN DO UPRAWY POD OSŁONAMI

Ogórek w typie midi. W ofercie firmy Bayer flagową odmianą ogórka, cenioną przez producentów zwłaszcza na południu Polski jest odmiana Pacto F1. Od kilku sezonów dużym powodzeniem cieszy się także odmiana Quintus F1, która jest polecana do najwcześniejszych nasadzeń, głównie ze względu na wysoką tolerancję na niskie natężenie światła. Jej rośliny charakteryzują się umiarkowanym wigorem oraz wytwarzają silny stożek wzrostu. Ważna informacja dla producentów, którzy planują uprawę odmiany Quintus F1 w kolejnych nasadzeniach, rośliny wymagają niższego EC w podłożu w stosunku do starszych odmian w ofercie Bayer.

Jedną z nowszych odmian jest DR8986CB F1 – zdaniem hodowców, jest to odmiana idealna na cykl uprawy wiosenno-letni oraz jesienny. Rośliny charakteryzują się otwartym pokrojem, mają krótkie międzywęźla i wyróżniają się wysoką wydajnością. Co ważne, są tolerancyjne na wahania temperatury i mniejsze natężenie światła. Rośliny są średnio tolerancyjne do tworzenia pędów bocznych – mniejszy nakład pracy.

Nowością w ofercie firmy Bayer jest ogórek DRCB6027* (*nazwa handlowa, ogórek w trakcie rejestracji). Odmiana była testowana w cyklu wiosennym i letnim (nasadzenia do końca lutego). Jak informują hodowcy, rośliny tej odmiany charakteryzują się otwartym pokrojem i silnym wigorem. Owoce o masie 210-230g, i długości 22-24 cm, są ciemnozielone, żebrowane. Zalecane jest prowadzenie odmiany na pęd główny.

Odmiana DRCB6027* wyróżnia się dobrą regeneracją i kondycją przez cały sezon uprawy. Można z powodzeniem uprawiać ją na cykl przedłużony. Rośliny charakteryzują się mniejszą podatnością na szarą pleśń. Informacja, która ucieszy plantatorów, nowa odmiana jest bardzo plenna, ok. 15% wyższy plon, w stosunku do innych odmian.

W ofercie ogórka brodawkowego Bayer silnymi graczami na rynku są odmiany: Mirabelle, SV3506CV, SV4097CV i nowość, o której już pisaliśmy na łamach portalu warzywa.pl, jest odmiana Madeira.

W ostatnim czasie coraz większym wyzwaniem w uprawie pomidora szklarniowego jest wirus ToBRFV. W ofercie pomidora marki De Ruiter pojawiły się interesujące propozycje, z wysoką tolerancją na wirusa ToBRFV, ta informacja na pewno ucieszy krajowych producentów. Wśród ciekawych propozycji na liście odmian czerwonych owoców znalazły się DRTH2911 (FERREIRA) oraz DRTH2912) Novero. Odmiany bliźniacze, wczesne o wysokim potencjale plonotwórczym. Są to odmiany generatywne. Warto dodać, iż masa pojedynczego owocu odmiany Ferreira wynosi ok. 250g, a Navero są nieco mniejsze.

W kolejnej części relacjonującej spotkanie w Iwkowej przeczytają Państwo wiele ciekawych informacji na temat ochrony biologicznej pod osłonami oraz niezastąpionym podłożu inertnym.

Idź do oryginalnego materiału