Wiosenna susza panująca w wielu rejonach naszego kraju nie napawa optymizmem. Brak opadów w okresie wczesnozimowym i zimowym doprowadził do znacznego zubożenia zasobów wody w glebie. Podpowiadamy, jakimi zabiegami można zwiększyć ilość wody glebowej.
Niedostateczna ilość wilgoci w glebie może to skutkować ograniczeniem wzrostu roślin ozimych i słabym kiełkowaniem i wzrostem roślin jarych, co w następstwie przełoży się na obniżenie ich plonowania.
Co wpływa na ilość wody w glebie?
Na zdolność gleby do zatrzymywania wody wpływa nie tylko jej struktura i skład mechaniczny, na które nie mamy większego wpływu, ale również zawartość materii organicznej, a także grubość i kolejność występowania poszczególnych warstw w profilu glebowym. Ilość wody gromadzącej się w glebie z opadów atmosferycznych, którą mogą wykorzystać rośliny w okresie wegetacji, zależy od wolnych przestrzeni znajdujących się w glebie. Natomiast pojemność wolnych przestrzeni związana jest z zagęszczeniem gleby. Przy znacznym zagęszczeniu gleby, które może być spowodowane niewłaściwymi zabiegami agrotechnicznymi, następuje zmniejszenie w niej wolnych przestrzeni, co prowadzi do ograniczenia gromadzenia się wody glebowej.
Jak nie dopuścić do zbytniego zagęszczenia gleby?
Zapobieganie nadmiernemu zagęszczeniu gleby można zredukować między innymi poprzez ograniczenie uprawek, a także zmniejszenie ilości przejazdów wiosennych, w efekcie wykorzystywania agregatów uprawowych lub też poprzez stosowanie maszyn z szerokim ogumieniem. Zatrzymanie znacznych ilości wody w glebie, przy jednoczesnej ochronie jej struktury można również uzyskać poprzez stosowanie systemu uprawy bezorkowej. W tym wypadku należy także uwzględnić wpływ uprawy bezorkowej na zachwaszczenie czy obecność szkodników.
Jak ograniczyć parowanie wody z gleby?
Ważną rolę w zapewnieniu roślinom odpowiednich ilości dostępnej wody glebowej odgrywa ograniczenie nadmiernego parowania wody z gleby. Ilość odparowywanej wody z gleby zależy od wielkości agregatów glebowych, które znajdują się w jej wierzchniej warstwie. Intensywne parowanie wody występuje przede wszystkim, gdy wielkość cząsteczek gleby wynosi od 0,005 do 0,02 mm. Dochodzi wówczas do podsiąkania wody z głębszych warstw profilu glebowego do warstwy powierzchniowej gleby, co w konsekwencji skutkuje jej stratami w efekcie parowania, co jest szczególnie niebezpieczne w okresie wczesnowiosennym, kiedy woda niezbędna jest do rozpuszczenia nawozów aplikowanych doglebowo, aby mogły być efektywnie pobrane przez rośliny. W celu ograniczenia tego procesu wskazane jest jak najszybsze wzruszenie wierzchniej warstwy gleby.
Intensywne parowanie wody z gleby i jej silne przesuszenie ma także miejsce, w przypadku gdy wielkość grud glebowych przekracza 50 mm. Wówczas aby ograniczyć parowanie wody z gleby należy utrzymywać wyrównaną powierzchnię pola. Dodatkowo bardzo ważne jest, aby w powierzchniowej warstwie gleby wielkość gruzełków glebowych miała średnicę od 0,5 do 2,5 mm. Przy takiej wielkości gruzełków parowanie wody z powierzchni gleby jest najmniejsze.
Stanowi to bardzo dobrą warstwę ochronną przed stratami wody glebowej. Taka wielkość agregatów sprawia, iż nie są one ani zbyt małe, aby dochodziło do podsiąku kapilarnego i jednocześnie nie są zbyt duże, aby ruch powietrza prowadził do nadmiernego osuszania gleby. Warto o tym pamiętać, szczególnie w obecnej sytuacji bardzo niskiej wilgotności wierzchniej warstwy gleby.
Odpowiednio przeprowadzone zabiegi agrotechniczne mogą w znacznym stopniu zredukować straty wody i tym samym poprawić warunki wzrostu roślin, szczególnie iż w najbliższym czasie nie są prognozowane opady atmosferyczne, które mogą poprawić bilans wodny gleb.
Dodatkowe zabiegi zwiększające ilość wody glebowej
-
Zwiększenie ilości materii organicznej
Parowanie wody z gleby można ograniczyć poprzez zwiększanie zawartości związków próchnicznych w glebie, które odznaczają się wysoką pojemnością wodną. Związki te wykazują zdolność do zatrzymywania choćby 5-krotnie większych ilości wody w stosunku do swojej masy. Szacuje się, iż dodatkowy 1% materii organicznej w glebie jest zdolny do zmagazynowania aż 150 m3 wody na obszarze 1 ha.
-
Przykrycie gleby
Ważną rolę w zredukowaniu parowania wody odgrywa odpowiednie pokrycie gleby przez rośliny uprawne, zarówno w okresie zimowym, jak i wiosennym. Bardzo dobrą strategią ograniczającą straty wody i tym samym zwiększającą ilość wody glebowej w okresie zimowym jest utrzymywanie przez cały ten czas okrywy roślinnej. Z kolei w okresie wiosennym ograniczenie parowania z gleby można uzyskać poprzez szybkie przykrycie jej roślinnością. Do siewu zalecane jest korzystanie z kwalifikowanego materiału siewnego, który gwarantuje szybkie i równomierne wschody roślin, które w krótkim okresie są w stanie pokryć glebę, ograniczając straty wody w efekcie parowania. Warto sięgać po wczesne odmiany, które gwałtownie zakryją glebę, chroniąc ją przed stratami wody.
-
Uprawa międzyplonów
Straty wody glebowej można także zredukować poprzez uprawę międzyplonów, które po zbiorze pozostawiają w glebie znaczne przestrzenie do gromadzenia się wody glebowej, a poza tym w istotny sposób wzbogacają glebę w substancję organiczną. Pozostawione na polu i wymieszane z glebą resztki pożniwne i rozdrobniona słoma w znacznym stopniu ograniczają straty wody z gleby poprzez przerwanie podsiąku kapilarnego.
Ilość wody glebowej zależy również od gatunku uprawianej rośliny. Uprawa zbóż ozimych pozostawia najczęściej wilgotniejszą glebę niż uprawa zbóż jarych, co wynika między innymi z zachowania zapasów wody, która pochodzi z okresu zimowego, co jest szczególnie widoczne przy śnieżnych zimach. Niemniej jednak w tym roku, ze względu na niewielkie opady atmosferyczne w okresie zimowym, nie stwierdza się zasobów wody glebowej pochodzącej z tego źródła.
-
Prawidłowy siew roślin
W okresie panującej suchej wiosny należy zadbać o odpowiednie przygotowanie gleby pod siew, które z jednej strony umożliwi uzyskanie dobrej struktury gruzełkowatej powierzchniowej warstwy gleby, a z drugiej ochroni ją przed stratami wody. Można to między innymi uzyskać dzięki zastosowaniu siewu bezpośredniego, który tylko w miejscu wysiewu nasion minimalnie narusza strukturę gleby, narażając ją na minimalne straty wody.
W przypadku roślin uprawianych wiosną zabiegi takie jak orka, nawożenie fosforem i potasem oraz stosowanie nawozów naturalnych zalecane są do wykonania w okresie jesiennym. Nie powinno się wykonywać orki wiosną, szczególnie w warunkach w tej chwili panującej suszy, ponieważ prowadzi to do znacznego przesuszenia gleby, co wpływa nie tylko na opóźnienie siewów, ale również na znaczne ograniczenie wschodów roślin jarych.
Podczas suchej wiosny należy w jak największym stopniu zminimalizować wykonywane zabiegi, w tym przede wszystkim należy ograniczyć stosowanie narzędzi, które przyczyniają się do rozpylania gleby i niszczenia jej struktury. W konsekwencji takich działań gleba staje się zbita, zaś tworząca się na niej skorupa ogranicza, a niekiedy wręcz uniemożliwia prawidłowe wschody roślin. Dodatkowo w przypadku uprawy roślin na glebach lekkich ich nadmierne spulchnienie prowadzi do znacznego przyspieszenia mineralizacji związków próchnicznych, co w dużym stopniu ogranicza zatrzymywanie wody glebowej, a tym samym zwiększa jej straty.