Międzynarodowe ceny cukru spadły w styczniu trzeci miesiąc z rzędu – wynika z najnowszego raportu FAO.
Dane pokazują, iż wskaźnik światowych cen cukru FAO wyniósł w styczniu 111,2 punktu co stanowi spadek o 8,1 punktu (6,8 procent) w porównaniu z grudniem.
Cukier jest o blisko 1/5 tańszy niż rok temu
W stosunku do stycznia 2024 roku wskaźnik cen cukru FAO obniżył się o 18,5 procent.
Spadkom cen cukru sprzyja korzystna pogoda w Brazylii
Spadek w styczniu był spowodowany głównie lepszymi perspektywami globalnej podaży w trwającym sezonie 2024/25. Korzystna pogoda w Brazylii w ostatnich miesiącach przyniosła korzyści uprawom trzciny cukrowej, które będą zbierane od kwietnia 2025 r. Ponadto decyzja rządu Indii o wznowieniu eksportu cukru (po ograniczeniu od października 2023 r.) wywarła dalszą presję na spadek światowych cen cukru.
Indeks cen cukru FAO (wykres)
![](https://agroprofil.pl/cms/wp-content/uploads/2025/02/obraz-29.png)
W Polsce ceny cukru spadły o 1/3 w minionym roku
Dane MRiRW pokazują, iż krajowe ceny cukru systematycznie spadały od stycznia 2024 roku do listopada. Dopiero w grudniu spadek cen zwolnił. Jeszcze w grudniu 2023 cena średnia cukru sięgała 3525 zł/t, podczas gdy w grudniu 2024 roku (tyle obejmują dane) już tylko 2385 zł/t. Oznacza to spadek o 32 procent w skali roku.
Dla porównania, w analogicznym okresie światowe ceny cukru spadły o 11 procent.
Średnie miesięczne ceny sprzedaży cukru w Polsce (wykres)
![](https://agroprofil.pl/cms/wp-content/uploads/2025/02/obraz-28.png)
Źródło: FAO, MRiRW