Syngenta poszerzyła swoją ofertę o nawóz mikrobiologiczny nowej generacji, rekomendowany do zaprawiania nasion pszenicy. ACTIV by Alphea.Bio®, bo to o nim mowa to nowość w portfolio firmy. Wprowadzając ten produkt na rynek firma Syngenta umacnia swoją pozycję w obszarze nawozowych produktów mikrobiologicznych.
Rolnicy zajmujący się uprawą pszenicy, którzy chcą zabezpieczyć plony przy jednoczesnym ograniczeniu stosowania nawozów, niewątpliwie zainteresują się nowym produktem firmy Syngenta Biologicals. Mianowicie mowa o biostymulatorze do zaprawiania ziarna zbóż — Activ by Alphea.Bio®.
ACTIV by Aphea.Bio — innowacyjny produkt
ACTIV by Aphea.Bio® to innowacyjne rozwiązanie do biologicznego zaprawiania nasion. Dzięki produktowi rolnicy mogą uprawiać pszenicę w sposób bardziej zrównoważony. Tym samym sprostać wyzwaniom wynikającym z coraz bardziej ograniczonego zestawu dostępnych technologii rolniczych oraz zmieniających się wymagań konsumentów.
- ACTIV by Aphea.Bio® to nawozowy produkt mikrobiologiczny do zaprawiania ziarna pszenicy, oparty na pożytecznym mikroorganizmie Stenotrophomonas rhizophila.
- Produkt poprawia efektywność wykorzystania składników pokarmowych przez rośliny i pozytywnie wpływa na życie biologiczne gleby.
- Innowacyjna technologia została wprowadzona na rynek europejski dzięki współpracy firmy Syngenta z firmą Aphea.Bio.
ACTIV by Aphea.Bio® to nawóz mikrobiologiczny do zaprawiania ziarna pszenicy. Zawierający szczep bakterii z rodzaju Stenotrophomonas rhizophila (szczep A11E4). Ten mikroorganizm ma za zadanie zwiększanie tolerancji rośliny na szkodliwe działania środowiska zewnętrznego. Ponadto poprawia on efektywność wykorzystania składników odżywczych przez roślinę.
Mikroorganizm zawarty w ACTIV by Aphea.Bio® przyczynia się do zabezpieczenia plonu i wzrostu pszenicy między innymi poprzez:
- kolonizację ryzosfery i korzeni rośliny przez mikroorganizm, skutkującą lepszym pobieraniem składników pokarmowych przez roślinę,
- poprawę rozpuszczalności związków fosforu nieorganicznego i mineralizację fosforu organicznego, co prowadzi do zwiększenia dostępności tego pierwiastka dla rośliny,
- produkcję sideroforów, tj. organicznych związków chemicznych chelatujących jony żelaza, przyczyniających się do zwiększenia dostępności żelaza dla rośliny,
- produkcję osmolitów, które zwiększają tolerancję rośliny na stresy abiotyczne, takie jak zasolenie, niskie i wysokie temperatury czy suszę.
Zalety nawozu mikrobiologicznego nowej generacji od Syngenty
ACTIV by Aphea.Bio® jest wytwarzany na terenie Unii Europejskiej i przetestowany na glebach europejskich, w tym polskich. W ponad 100 doświadczeniach polowych na pszenicy ozimej prowadzonych w latach 2019–2022 w 12 krajach UE zaobserwowano wzrost plonu o 5,3%. W przypadku roślin potraktowanych ACTIV by Aphea.Bio® w porównaniu do kontroli — przy obniżonych dawkach azotu, zgodnie z wymogami Europejskiego Zielonego Ładu.
Partnerstwo Syngenty z Aphea.Bio to efekt rosnącego zaangażowania firmy w dostarczanie producentom rolnym nowatorskich rozwiązań w zakresie efektywnego wykorzystania składników odżywczych, pomagających chronić uprawy. Wprowadzenie na rynek nawozu mikrobiologicznego ACTIV by Aphea.Bio® wspiera utrzymanie zdrowych gleb poprzez wspomaganie upraw pożytecznymi mikroorganizmami. Dodatkowo może przyczynić się do osiągnięcia celu Zielonego Ładu, jakim jest ograniczenie stosowania w rolnictwie nawozów syntetycznych.
ACTIV by Aphea.Bio® już od połowy sierpnia będzie do nabycia poprzez przedstawicieli handlowych i w sklepie internetowym Syngenty.
Źródło: Syngenta