Trudny start sezonu buraczanego – przymrozki, szkodniki i wsparcie

4 godzin temu

Plantatorzy buraków cukrowych rozpoczęli siewy już w pierwszej dekadzie marca. Wysokie temperatury i suche warunki sprzyjały pracom polowym, jednak gwałtowne zmiany pogodowe przyniosły dwie fale przymrozków, które negatywnie wpłynęły na wschody roślin.

Trudny start sezonu buraczanego – przymrozki, szkodniki i wsparcie

Przymrozki uszkodziły siewki

Pierwsza fala chłodów w dniach 5-9 kwietnia doprowadziła do spadków temperatur lokalnie choćby do -5°C, co spowolniło wzrost młodych roślin, a na niektórych plantacjach w Mazowszu uszkodziło siewki. W konsekwencji konieczne było przesiewanie części pól.

Druga fala przymrozków pojawiła się 26-28 kwietnia oraz 5-8 maja. W Wielkopolsce niskie temperatury zatrzymały wzrost buraków i utrudniły ochronę przed chwastami, zmuszając rolników do przesiania 150 ha upraw. Mazowsze, Kujawy i Mazury ucierpiały jeszcze bardziej – w rejonie Cukrowni Glinojeck ponownie obsiano ponad 1600 ha.

Szarek komośnik: kolejne zagrożenie

Tegoroczna wiosna przyniosła także wzrost aktywności szarka komośnika. Na plantacjach zainstalowano ponad 50 pułapek feromonowych, które pomagają monitorować występowanie tego szkodnika. Straty spowodowane przez owada zmusiły rolników do przesiewu dodatkowych 170 ha, głównie w Mazowszu i na Kujawach.

Wsparcie od Pfeifer & Langen Polska

Widząc trudną sytuację plantatorów, Pfeifer & Langen Polska zdecydował się na finansowe wsparcie, oferując rabaty na nasiona przeznaczone na przesiewy zniszczonych pól.

Partnerstwo z rolnikami jest podstawą naszej działalności. Dostarczenie nasion w obniżonej cenie to wyraz naszej solidarności i wsparcia – podkreśla Mirosław Paluch, dyrektor ds. surowcowych Pfeifer & Langen Polska.

Nowoczesne metody uprawy w walce z trudnymi warunkami

Eksperci Pfeifer & Langen Polska przypominają o rosnącym znaczeniu nowoczesnych metod uprawy, które pomagają zatrzymać wilgoć w glebie. Coraz więcej plantatorów decyduje się na siew w mulcz oraz uprawę pasową, które chronią glebę przed utratą wody.

W ramach Grupy Pfeifer & Langen Polska cukrownie w Środzie Wlkp., Gostyniu, Miejskiej Górce i Glinojecku skupują buraki wyłącznie od polskich plantatorów, a ich produkty można znaleźć m.in. pod marką Diamant.

Sezon 2025 to duże wyzwania dla rolników, ale wspólne działania i wsparcie mogą pomóc przetrwać trudne warunki pogodowe i zagrożenia ze strony szkodników.

Historyczny eksport: blisko 40 tys. ton nawozów z Grupy Azoty trafi do Ameryki Południowej
Idź do oryginalnego materiału