Tyle azotu ile potrzebuje roślina, czyli jak działa Rhizosum N Plus

6 godzin temu

Sztuczne nawozy azotowe od ponad stu lat są podstawą nowoczesnego i wydajnego rolnictwa, bez którego nie było by możliwe wykarmienie rosnącej ludzkiej populacji. Jednakże ich masowe a w wielu przypadkach nadmierne stosowanie doprowadziło do degradacji gleb uprawnych na terenie całego świata. Ponadto intensywne stosowanie nawozów azotowych doprowadziło do zanieczyszczenia wód powierzchniowych i gruntowych. Nie bez znaczenia okazuje się także cena nawozów azotowych, która wyraźnie wzrosła w ostatnich latach. W odpowiedzi na te problemy skierowano uwagę na naturalne rozwiązania, które dominowały przez wprowadzeniem nawozów sztucznych i sięgnięto po nowe.

Azot z powietrza? Wiązanie azotu z powietrza w praktyce

Azot w nawozach mineralnych pochodzi z powietrza. Jednakże wiązanie azotu z powietrza jest energochłonne i wymaga stosowania dużych ilości gazu ziemnego do otrzymania podstawowego surowca do produkcji nawozów czyli amoniaku. Tymczasem po ten sam azot z powietrza już od milionów lat sięgają liczne mikroorganizmy.

Bakterie wiążące azot atmosferyczny – naturalne źródło azotu dla gleby

Bakterie wiążące azot z powietrza należą do różnych grup taksonomicznych. Najbardziej znanymi są bakterie brodawkowe, tworzące symbiozy z roślinami bobowatymi. To właśnie one były, wraz z obornikiem lub kompostem, podstawą wzbogacania gleby w azot i związki organiczne. Jednakże stosowanie bakterii brodawkowych, pomimo tego iż są bardzo wydajne w wiązaniu azotu wymaga uprawiania roślin bobowatych, np. w ramach poplonów lub międzyplonów.

Bakterie azotowe – sprzymierzeńcy roślin w pobieraniu azotu

Oprócz bakterii brodawkowych zdolność do wiązania azotu mają liczne wolno żyjące bakterie azotowe glebowe a także endofityczne, czyli żyjące w przestrzeniach pomiędzy komórkami roślin. Nie tworzą one symbioz i można je stosować z wieloma gatunkami roślin, począwszy od zbóż, przez rośliny oleiste, okopowe aż do owoców i warzyw.

Bakterie azotowe glebowe jako wsparcie wydajniejszego plonowania roślin

Nawożenie azotem jest jednym z najważniejszych działań mających na celu uzyskanie dobrych plonów. Jednakże w Polsce problemem w wielu uprawach są ograniczone dawki azotu, jakie można aplikować na pola w nawozach, zarówno mineralnych jak i naturalnych. Rozwiązaniem tego problemu okazują się bakterie wiążące azot atmosferyczny. Azot z powietrza jaki dostarczają one do roślin nie liczy się do nakładanych przepisami limitów. Dzięki temu rolnicy mogą uzyskać plony tak jakby stosowali zwiększone ponad dopuszczalne limity dawki nawozów. A przecież nie zwiększają tych dawek. Mało tego, w wielu uprawach możliwe jest ograniczenie dawek nawozów azotowych i po zastosowaniu bakterii azotowych uzyskanie plonu porównywalnego do uzyskiwanego przy pełnych dawkach azotu. Takie efekty uzyskano np. stosując preparat Rhizosum N plus.

Rhizosum N Plus – jak działa i dlaczego warto go stosować?

Preparat Rhizosum N plus zawiera bakterie azotowe glebowe, które są także endofitami. Dzięki temu ich działanie nie jest ograniczone wyłącznie do gleby. Po aplikacji zasiedlają one tkanki roślin, gdzie korzystają z syntetyzowanych związków organicznych jako źródła energii do wiązania azotu z powietrza. Wytwarzany przez nie amoniak jest pobierany przez komórki roślin i wykorzystywany do syntezy aminokwasów i białek. Tymczasem bakterie znajdujące się w glebie korzystają ze związków organicznych zawartych w glebie oraz wydzielanych do niej przez korzenie roślin. Dzięki temu rośliny są zaopatrywane w dostępny dla nich azot zarówno przez korzenie jak i przez liście. Kiedy następuje spowolnienie wytwarzania białek przez rośliny, rosnące stężenie amoniaku hamuje działanie enzymu odpowiedzialnego za wiązanie azotu z powietrza w bakteriach. Działa to jak samoregulujący mechanizm, za pomocą którego nie dochodzi do gromadzenia nadmiaru azotu w tkankach roślin, co zwiększa ich odporność na patogeny oraz warunki stresowe.

Rhizosum N Plus – kiedy stosować, by uzyskać najlepszy efekt?

Na pytanie o Rhizosum N plus – kiedy stosować ten produkt? odpowiedź jest prosta – wtedy, kiedy potrzeba pomóc roślinom. Bakterie wiążące azot zawarte w tym produkcie są efektywne w szerokim spektrum temperatur, od 4 do 35°C. Dzięki temu można je stosować zarówno na młode oziminy jeszcze jesienią jak i na intensywnie rosnące rośliny w okresie wiosennym i letnim. Ponadto wykazują one wysoką aktywność w zarówno w glebach od lekko kwaśnych do lekko zasadowych (pH gleby od 5,5 do 7,8). Jedyne czego wymagają, to zawartość próchnicy glebowej powyżej 1,3%. A tę można uzupełnić stosując kompost lub łatwe w użyciu kwasy humusowe.

Idź do oryginalnego materiału