Uprawa gruszy w Polsce. Sadownicy śmiało zwiększają areał

3 dni temu

W ciągu ostatnich pięciu lat profesjonalna uprawa gruszy w Polsce pod względem areału zwiększyła się o ponad… 145%. To najbardziej dynamiczny wzrost nasadzeń drzew owocowych w krajowym sadownictwie. Co stoi za tym trendem?

Grusza w Polsce długo pozostawała w cieniu jabłoni. Jednak ostatnie sezony pokazują zmianę nastawienia polskich sadowników. Sprzyjające warunki pogodowe, większa wiedza agrotechniczna i rosnący popyt na polskie gruszki sprawiają, iż uprawa gruszy w Polsce śmiało rośnie. Wzrost powierzchni nowoczesnych upraw tego gatunku to nie przypadek, a efekt świadomych decyzji gospodarstw. Przeanalizujmy dane, które potwierdzają ten trend.

Dlaczego grusza? Wiedza i klimat sprzyjają uprawie

Za dynamicznym wzrostem powierzchni uprawy gruszy w Polsce stoją przede wszystkim dwa czynniki: rozwój profesjonalnej wiedzy sadowniczej oraz korzystne warunki klimatyczne. Warto jeszcze dodać — ekonomika produkcji.

Mianowicie w ostatnich latach znacząco poszerzyła się dostępność zaleceń agrotechnicznych, informacji o ochronie gruszy przed przymrozkami, chorobami i szkodnikami, a także wskazówek dotyczących nawożenia i cięcia. Polscy sadownicy coraz odważniej podchodzą do tego gatunku.

Dodatkowo, zmiany klimatyczne, mimo wielu zagrożeń, przynoszą też efekty korzystne dla upraw gruszy w Polsce. Konkretnie to wydłużenie sezonu wegetacyjnego, cieplejsze wiosny i mniej gwałtownych przymrozków w strategicznych fazach rozwoju drzew sprzyjają stabilnej uprawie i obfitemu plonowaniu drzew.

Za coraz powszechniejszym przekształcaniem sadów jabłoniowych w gruszowe przemawia też wynik finansowy. Ściśle mówiąc, wielu polskich producentów jabłek swego czasu pokusiło się o założenie kilku kwater grusz. Wszyscy z nich odnieśli wymierne korzyści. Do tego stopnia, iż każdemu grusze zapewniły ciągłość działalności gospodarstwa, gdy jabłka „nie płaciły”. Zniknęła obawa o powodzenie produkcji. Natomiast wzrosła pewność, iż produkcja gruszek jest w Polsce możliwa. Co więcej, ostatnie sezony sprzyjają uzyskaniu polskich owoców doskonałej jakości. Podczas gdy właśnie z jakością i wielkością owoców (drobnienie w efekcie suszy) ogromne problemy mają Belgowie, Francuzi, czy Holendrzy.

Uprawa gruszy w Polsce — powierzchnia rośnie

Jeszcze w 2020 r. powierzchnia uprawy gruszy w Polsce, według wniosków o dopłaty bezpośrednie złożonych do ARiMR, wynosiła ok. 1638 ha. Trzy lata później, w 2023 r., wartość ta sięgnęła już ponad 3509 ha. Najnowsze dane z 2024 r. wskazują na dalszy wzrost — przekroczyliśmy 4009 ha (patrz tabela).

Uprawa gruszy w Polsce jest coraz powszechniejsza. Z każdym rokiem przybywa kolejnych hektarów młodych nasadzeń. To tegoroczna kwatera powiększająca kilkuletni sad gruszowy w jednym z małopolskich gospodarstw sadowniczych

fot. Katarzyna Kupczak

To oznacza, iż powierzchnia sadów gruszowych zwiększyła się w ciągu pięciu lat aż o 145%, co stanowi rekordowy wzrost w porównaniu do większości innych gatunków drzew sadowniczych. Taki wynik pokazuje, iż grusza zyskała zaufanie nie tylko wśród konsumentów, ale przede wszystkim w oczach producentów. Oczywiście największe nowe areały przybywają w rejonach tradycyjnej uprawy sadowniczej. Czyli w województwach: lubelskim, łódzkim, małopolskim, mazowieckim, świętokrzyskim. Śmielej w gatunek inwestują także w wielkopolskim i kujawsko-pomorskim.

Uprawa gruszy w Polsce — powierzchnia wg wniosków złożonych w ARiMR o przyznanie płatności bezpośrednich

Województwo
Uprawa gruszy w Polsce — powierzchnia (ha)
2020(…) 2023 2024
dolnośląskie 26,36 33,96 32,57
kujawsko-pomorskie 92,21 130,79 147,07
lubelskie 253,56 368,35 403,52
lubuskie 5,42 8,36 5,00
łódzkie 192,91 452,88 522,29
małopolskie 81,30 142,26 146,42
mazowieckie 593,76 1640,05 1963,54
opolskie 10,72 14,62 12,92
podkarpackie 21,32 62,59 60,21
podlaskie 3,93 14,89 18,87
pomorskie 22,04 41,38 41,00
śląskie 8,34 11,67 11,68
świętokrzyskie 175,66 375,14 395,24
warmińsko-mazurskie 31,95 32,42 36,95
wielkopolskie 102,62 164,51 194,24
zachodniopomorskie 15,81 15,34 17,92
Ogółem 1637,91 3509,21 4009,44

Natomiast według danych GUS w 2023 r. uprawa grusz w Polsce zajmowała powierzchnię 5600 ha, natomiast w 2024 r. — 5 878 ha. Różnica pomiędzy zgłoszonymi do dopłat powierzchniami jest więc znaczna.

Rynek zbytu gruszek się rozszerza, ale nie brakuje wyzwań

Europejscy, w tym oczywiście krajowi konsumenci coraz chętniej sięgają po gruszki polskiego pochodzenia. Wpływają na to:

  • krótki łańcuch dostaw świeżych owoców,
  • lepszy smak gruszek z lokalnych sadów,
  • dostępność różnych odmian,
  • chęć poszerzania asortymentu konsumowanych owoców,
  • rosnąca świadomość zdrowego odżywiania, w tym walorów prozdrowotnych gruszek.

Uprawa gruszy w Polsce zaczyna przynosić wymierne efekty handlowe, a wielu producentów świetnie wychodzi na eksporcie.

Wyzwania wciąż jednak istnieją. Wysoka presja chorób bakteryjnych, miodówki, konieczność precyzyjnej ochrony przeciwprzymrozkowej i ograniczenia w dostępności pracowników sezonowych to tematy, które powracają co roku. Mimo to trend wzrostowy wydaje się stabilny, a inwestycje w nowe kwatery gruszowe są kontynuowane.

Grusza coraz popularniejsza w polskich sadach

Uprawa gruszy w Polsce to w tej chwili jeden z najdynamiczniej rozwijających się kierunków produkcji sadowniczej. Rosnąca powierzchnia upraw, coraz większe plony świetnej jakości owoców i pozytywna reakcja rynku wskazują, iż grusza jest przyszłością. Polscy sadownicy nabrali pewności i coraz odważniej inwestują w sady gruszowe.

Źródło: ARiMR

Idź do oryginalnego materiału