Salmonella w mrożonkach z Egiptu
W wyniku kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto bakterię Salmonella spp. w 1 z 5 próbek omawianego produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonelli wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
W opinii Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego obecność bakterii Salmonella w produkcie stanowi realne zagrożenie dla zdrowia konsumentów w przypadku spożycia produktu bez obróbki cieplnej, np. jako bezpośredni dodatek do ciast, deserów, koktajli, owsianek. Obecność Salmonella spp. w produktach spożywczych może ponadto prowadzić do krzyżowego zanieczyszczenia środowiska w którym przygotowujemy posiłki.
Szczegóły dotyczące produktu:
Nazwa produktu: Mroźna Kraina Truskawki bez szypułek, 450 g
Numer partii: 011/04/25
Kraj pochodzenia: Egipt
Najlepiej spożyć przed końcem: 03.2027
Producent: Handsman Food Sp. z o.o., Rogoźnica Kolonia 2 a, 21-560 Międzyrzec Podlaski
Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn
Wycofanie produktu z rynku
Producent poinformował swojego odbiorcę i rozpoczął procedurę wycofania produktu z rynku. Producent oraz dystrybutor zbadali dodatkowe próbki truskawek mrożonych z tej samej partii, w których nie wykryto obecności Salmonella.
Należy podkreślić, iż niewykrycie Salmonella w innych próbkach truskawek z partii objętej komunikatem nie świadczy o nieprawidłowych wynikach badań próbek potwierdzających obecność Salmonella. Rozmieszczenie mikroorganizmów najczęściej nie jest jednolite, a bakterie namnażają się w skupiskach. Z tego powodu próbki pobierane choćby równolegle z tej samej partii nie są nigdy takie same i prawdopodobne jest, iż wyniki badań próbek będą się od siebie różnić.
źródło: www.gov.pl/gis
zdjęcie: www.freepik.com