Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wynika, iż międzynarodowe ceny żywności wzrosły w kwietniu. Pokazuje to indeks cen żywności FAO*, który wyniósł średnio 128,3 punktu w kwietniu, czyli o 1,2 punktu (1 procent) wyżej niż w marcu. Wartość indeksu rosła trzeci miesiąc z rzędu, osiągając najwyższy poziom od kwietnia 2023 roku (patrz wykres).
Indeks cen żywności FAO – wykres

Indeks cen żywności FAO wzrósł o 8% w skali roku
W porównaniu do kwietnia 2024 roku wskaźnik jest wyższy o 9 punktów (7,6 procent) wyższe, ale ciągle o 20 procent poniżej historycznego maksimum (marzec 2022 roku).
Warto zauważyć, iż światowe ceny żywności wróciły do poziomów sprzed wybuchu wojny pełnoskalowej na Ukrainie (luty 2022), ale nie zniwelowały wybicia z okresu pandemii Covid-19.
W kwietniu wzrosty wskaźników cen zbóż, nabiału i mięsa przeważyły nad spadkami wskaźników cen cukru i olejów roślinnych.
Zmiany notowań wskaźników poszczególnych grup towarów żywnościowych

* Indeks cen żywności FAO (FFPI) jest miarą miesięcznej zmiany międzynarodowych cen koszyka towarów żywnościowych. Składa się ze średniej pięciu indeksów cen grup towarów ważonych średnimi udziałami eksportowymi każdej z grup w latach 2014–2016.
Źródło: FAO