W marcu indeks światowych cen żywności FAO pozostał na niezmienionym poziomie

1 tydzień temu
Zdjęcie: W marcu indeks światowych cen żywności FAO pozostał na niezmienionym poziomie


Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wynika, iż międzynarodowe ceny żywności pozostały w marcu na niezmienionym poziomie po lekkim odbiciu miesiąc wcześniej.

Pokazuje to indeks cen żywności FAO*, który wyniósł średnio 127,1 punktu w marcu, czyli tyle samo co w lutym.

Indeks cen żywności FAO (wykres)

W porównaniu do marca 2024 roku wskaźnik jest wyższy o 6,9 procent, ale o 20,7 procent poniżej historycznego maksimum (marzec 2022 roku).

Warto zauważyć, iż światowe ceny żywności wróciły do poziomów sprzed wybuchu wojny pełnoskalowej na Ukrainie (luty 2022), ale nie zniwelowały wybicia z okresu pandemii Covid-19.

W marcu spadki indeksów cen zbóż i cukru zrównoważyły ​​wzrosty cen mięsa i olejów roślinnych, podczas gdy wskaźnik cen produktów mlecznych pozostał stabilny.

Zmiany notowań wskaźników poszczególnych grup towarów żywnościowych

* Indeks cen żywności FAO (FFPI) jest miarą miesięcznej zmiany międzynarodowych cen koszyka towarów żywnościowych. Składa się ze średniej pięciu indeksów cen grup towarów ważonych średnimi udziałami eksportowymi każdej z grup w latach 2014–2016.

Źródło: FAO

Idź do oryginalnego materiału