W Świętokrzyskiem już po żniwach. Teraz pora na wypieki!

3 godzin temu
Zdjęcie: W Świętokrzyskiem już po żniwach. Teraz pora na wypieki!


W Świętokrzyskiem zboże zostało już zebrane z pól. Pogoda w tym roku dopisała, a najlepsze plony z hektara są u nas w zbożach ozimych. Wstępne szacunki pokazują, iż wegetacja było dużo lepsza niż w roku ubiegłym.

Pszenica jara i ozima, jęczmień posiany jesienią i wiosną, owies, żyto, pszenżyto jare i ozime, a choćby mieszanki zbożowe i sezonowe odmiany rzepaki są już w stodołach.

– Zakończyliśmy żniwa 2025 w Świętokrzyskiem, jak wynika z bieżącej obserwacji i raportowania w Świętokrzyskim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach. Teraz ziarno zbóż, czyli najstarszych i najcenniejszych traw „udomowionych” przez człowieka przez tysiące lat, przerabiane na naturalną mąką, pieczywo i stanowiące najbardziej podstawę żywieniową w diecie ludzi, pojechało do stodół, silosów, do skupów i na targ. Można powiedzieć, iż zakończyliśmy na polach dobry, tegoroczny sezon mówi Agnieszka Pietrzak, dyrektor Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.

Jak dodaje szefowa ŚODR, czuwająca nad przebiegiem całego okresu wegetacji, plonowanie zbóż w tym roku cieszy. Wstępnie prezentuje się następująco:

pszenica jara – 47 dt z ha, w 2024 roku 43 dt z ha

pszenica ozima – 57 dt z ha, w 2024 roku 52 dt z ha

jęczmień jary – 47 dt z ha, w 2024 roku 37 dt z ha

jęczmień ozimy – 58 dt z ha, w 2024 roku 47 dt z ha

owies – 42 dt z ha, w 2024 roku 33 dt z ha

żyto – 40 dt z ha, w 2024 roku 36 dt z ha

pszenżyto jare – 42 dt z ha, w 2024 roku 39 dt z ha

pszenżyto ozime – 48 dt z ha, w 2024 roku 44 dt z ha

mieszanki zbożowe – 41 dt z ha, w 2024 roku 37 dt z ha

rzepak jary – 30 dt z ha, w 2024 roku 28 dt z ha

rzepak ozimy – 36 dt z ha, w 2024 roku 33 dt z ha

Idź do oryginalnego materiału