I w Sandomierzu, i w Parku Etnograficznym w Tokarni ziarno i chleb były w niedzielę, 31 sierpnia, na pierwszym planie. O zdrowym naturalnym pieczywie mówiono zarówno na imprezie pod nazwą „Moc w ziarnach ukryta”, jak i na corocznym Świecie Chleba.
Jak co roku, po żniwach, chleb jest ważnym tematem. Podczas obu imprez nie brakowało więc chętnych, aby zgłębiać tajniki zdrowych wypieków, od zarania dziejów związanych z dziejami ludzkości.
– Święto Chleba co roku jest jednym z ulubionych wydarzeń osób, które przyjeżdżają do Parku Etnograficznego w Tokarni, aby świętować plony pól. Także w tym roku to święto było pełne obrzędowości, tradycji i oczywiście zapachu chleba – mówiła Beata Ryń z Muzeum Wsi Kieleckiej.
Jaki chleb jest najzdrowszy? Wiedze na ten temat zdradziła Bożena Halina Dobrowolska, właścicielka piekarni R. Dobrowolski, najstarszej piekarni w Kielcach:
– Według badań naukowców pieczywo, głównie chleb, a przede wszystkim chleb żytni jest wprost niezbędny w diecie dla prawidłowej pracy naszego organizmu, a przede wszystkim dla prawidłowej pracy mózgu. Chleb żytni wyrabiany według tradycyjnej receptury ma adekwatności prozdrowotne, ponieważ kwas, który robiony jest w naszej piekarni unieszkodliwia mykotoksyny, zawsze znajdujące się w zbożach i jednocześnie rozbija sole kwasu fitynowego, które blokują wchłanianie witamin. Ten pokarm jest fenomenem w historii ludzkości, który sprawił, iż ludzkość poradziła sobie z przetrwaniem przez tysiące lat w bardzo trudnych i biednych czasach.
Jak mówi doświadczona mistrzyni piekarnictwa, chleb żytni jest bezwzględnie najzdrowszy, jednak pieczywo pszenne także warto włączyć do swojej diety. Jako pieczywo lżejsze jest wskazane na przykład przy dolegliwościach układu pokarmowego.
Ostatnie lata pokazały jednak nieco mniejsze zainteresowanie pieczywem w diecie Polaków. Czy warto to zmienić?
– Sądzę, iż jeżeli chodzi o pieczywo naszprycowane chemią, to oczywiście takiego pieczywa nie polecam, ale mówimy przecież o zdrowym, naturalnym pieczywie, które według mojej wiedzy jest jak najbardziej godne polecenia w codziennej diecie, a nawyki żywieniowe, które mieli nasi dziadowie, nasi rodzice świadczą o tym, iż takie jedzenie zdrowego chleba powinno być utrzymane – mówi Bożena Halina Dobrowolska.