Panie z Koła Gospodyń Wiejskich Korale Radostowej z Bęczkowa w gminie Górno zachwalają wędzone żeberka z kaszą okraszone wędzoną słoniną. – Wędzonki mają wyjątkowy smak i mocno podbijają smak dań. Polecamy żeberka, które po uwędzeniu zamieniają się w rarytas – mówi Karolina Matuszewska.
Wędzić można niemal wszystko, ponieważ jest to sposób na podbicie smaku potraw i przedłużenie świeżości potraw. Mięsa, kiełbasy, słonina i boczek, a także żeberka wędzi się szczególnie na wsi.
Jak podkreśla Mirosław Ciołak, doświadczony kucharz, istotny jest gatunek drewna, ze spalania którego dym wykorzystywany jest do wędzenia.
– Z reguły używa się twardego drewna, na przykład bukowego. Ale o ile zależy nam na uzyskaniu specyficznych kolorów czy smaków, warto spalać drewno z drzew owocowych – dodaje Mirosław Ciołak.
– Wędzone żeberka z kaszą okraszone wędzoną słoniną do tego chrzan, żurawina własnej roboty oraz małosolne ogórki i kiszona marchewka smakują każdemu i każdy prosi o przepis na takie danie – mówi Karolina Matuszewska.
