
Zakwas z buraków jest efektem fermentacji buraków ćwikłowych. Jego wartości zdrowotne są nie do przecenienia. Zawiera witaminy, minerały i probiotyki. Wzmacnia organizm i każdy może przygotować go samodzielnie w domowym zaciszu.
Weszliśmy w okres jesienno-zimowy, który sprzyja infekcjom i obniżeniu nastroju. Po zmianie czasu, która naruszyła nas cykl dobowy, adekwatnie każdy potrzebuje wsparcia. Przed sobą mamy najbardziej depresyjne miesiące w roku i prawdę powiedziawszy, musimy je jakoś przetrwać. Tu naprawdę pomocny może okazać się zakwas z buraków! Wystarczy pół szklaneczki z rana, najlepiej na czczo i świat może zyskać bardziej przyjazną twarz.
Zakwas z buraków wzmacnia organizm

Ewa Grabowska, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych
fot. Małgorzata Chojnicka
Zakwas z buraków jest przede wszystkim bogatym źródłem probiotyków, witamin m.in. C, A, K i z grupy B, kwasu foliowego oraz minerałów m.in. żelaza, potasu, magnezu, fosforu. Dzięki temu wzmacnia odporność, układ krwionośny i nerwowy, wspomaga odchudzanie, ponieważ daje uczucie sytości. Ponadto jest nieoceniony przy leczeniu anemii i po antybiotykoterapii, gdyż uzupełnia florę bakteryjną.
„Szczególnie polecam picie zakwasu w okresie jesienno–zimowym, ponieważ wspomaga on faktycznie leczenie wielu schorzeń, typu zaparcia, zgagę, depresję, nadciśnienie tętnicze, zapobiega zakrzepom krwi. Ponadto przeciwdziała rozwojowi bakterii, wspiera pracę wątroby i nerek” — wyjaśnia Ewa Grabowska, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych w Zespole Szkół Technicznych im. Ziemi Dobrzyńskiej w Lipnie (woj. kujawsko-pomorskie).
Niezwykle prosty w przygotowaniu
Bez problemu możemy zrobić zakwas z buraków samodzielnie. Wystarczy przecież kilka dni cierpliwości, by cieszyć się tym wyjątkowo zdrowym napojem. Podstawą są dobrej jakości buraki ćwikłowe, które należy porządnie wyszorować i odciąć końcówki. Buraków nie obieramy, kroimy je na centymetrowe krążki lub półplasterki i przekładamy do wyparzonego słoja.

Najlepszy zakwas z buraków uzyskujemy z odmian podłużnych — ciemnych i soczystych. Buraki myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy na 1-cm krążki
fot. Małgorzata Chojnicka
Ja na 1 kg buraków dodaję skórkę z dobrego chleba razowego, 3 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, 3 przekrojone ząbki czosnku w łupinkach. Na 1 litr ciepłej wody źródlanej wsypuję łyżkę stołową soli kamiennej. Powinno być jej tyle, aby przykryła wszystkie składniki. Czasami dodaję również łyżkę soku z ogórków lub kiszonej kapusty, co przyspiesza proces zakwaszania — radzi Ewa Grabowska.

Te przyprawy warto dodać do pokrojonych buraków, przed ich zalaniem osoloną wodą
fot. Małgorzata Chojnicka
Następnie umytym kamieniem, wygotowanym wraz z talerzykiem przyciskamy wszystkie składniki, by nie wypłynęły na powierzchnię. Otwór słoja zabezpieczamy gazą, wykorzystując gumkę, a całość przykrywamy jeszcze ciemną ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Codziennie musimy zaglądać do zakwasu i mieszać zawartość wyparzoną łyżką. W trakcie fermentacji pojawi się piana, co jest zjawiskiem jak najbardziej pożądanym. jeżeli zobaczymy pleśń, niestety, ale zakwas z buraków musimy wylać.
Warto wypróbować przepis Kulinarnej Wioli
Swoim przepisem na zakwas z buraków zgodziła się podzielić z nami Wioleta Wójcik ze Szczecina, która prowadzi profil „Kulinarna Wiola”. Wybiera zawsze buraczki ćwikłowe podłużne, które jej zdaniem są po prostu smaczniejsze i wychodzi z nich lepszy zakwas.
Podstawą udanego zakwasu z buraków są buraczki ćwikłowe ze sprawdzonego źródła. Takich nie trzeba obierać ze skórki, a to ona ma najwięcej składników odżywczych. Do wody dodaję zawsze niejodowaną sól kamienną i letnią zalewam składniki.
Składniki na zakwas z buraków wg Kulinarnej Wioli
2 kg buraków ćwikłowych
6 nieobranych ząbków czosnku
łyżka kminku
8 kulek ziela angielskiego
6 listków laurowych
3 lub 4 goździki
kawałek korzenia chrzanu
1 łyżka niejodowanej soli kamiennej na 1 litr wody
Zawsze mam w zamrażalce korzeń chrzanu, który wykorzystuję do przygotowywania zakwasu. Słój z buraczkami przykrywam gazą i ustawiam na blacie kuchennym. Codziennie mieszam jego zawartość i zbieram pianę, gdy ta zacznie się pojawiać. Po siedmiu dniach sprawdzam, czy smak mi odpowiada. jeżeli tak, to zakwas przelewam do butelek i przechowuję w lodówce. w okresie jesienno-zimowym pijemy z mężem po pół szklaneczki na czczo. Warto nie zapominać, iż jest on rewelacyjny do przygotowania zarówno barszczu czystego, jak i zaprawianego śmietaną.
Zakwas z buraków — bomba witaminowa i odżywcza!
Zakwas z buraków jest prawdziwą bombą odżywczą, która znakomicie wzmacnia organizm zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Odpowiednio przygotowany bez wątpienia można przechowywać w lodówce lub w zimnej spiżarni choćby przez kilka miesięcy. Tak naprawdę najwięcej pracy jest z wyszorowaniem i pokrojeniem buraków. Warto teraz go zrobić, gdy buraczki ćwikłowe są jeszcze bardzo soczyste. Z pewnością wyjdzie nam to na zdrowie!

14 godzin temu
.png)
















