Zdrowa zupa chrzanowa z ziemniakami

17 godzin temu
Zdjęcie: Zupa chrzanowa /. Fot. Canva


Chrzan doceniany przez Słowian już od XII wieku, słynie nie tylko ze swoich adekwatności przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i grzybobójczych, ale także w przemyśle farmaceutycznym. Jest też popularnym wsparciem w naszej kuchni. Oto przepis na zupę chrzanową, pożywną i zdrową.
Chrzan wspiera trawienie, stosowany jest w leczeniu zapalenia zatok, oskrzeli i infekcji. Warto sięgnąć po niego o tej porze roku.
Składniki: ziemniaki 5 sztuk, boczek wędzony 30 dag, cebula biała 1 sztuka, chrzan tarty 1 mały słoiczek, kostka rosołowa 2 sztuki, majeranek 1 łyżeczka, śmietana 18-procentowa ½ szklanki, sól do smaku.
Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować z dodatkiem kostek rosołowych w dwóch litrach wody. Boczek pokroić w grubszą kostkę, zrumienić na patelni z dodatkiem majeranku. Pod koniec gotowania, wrzucić boczek, startą cebulę, chrzan i przyprawić solą do smaku. Na koniec zaciągnąć śmietaną wymieszaną w odrobinie gorącej zupy i podawać z pieczywem.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.



Idź do oryginalnego materiału