Zioła na odporność. Które działają najlepiej?

9 miesięcy temu
Zdjęcie: Zioła na odporność. Które działają najlepiej?


W okresie jesienno-zimowym, który jest sezonem przeziębień i grypy, dobrym sposobem na wsparcie układu immunologicznego są zioła. Eksperci ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego polecają szczególne cenione rośliny zielne.

– Dobrym sposobem na wsparcie odporności organizmu w chłodnych porach roku są znane od starożytności zioła. Wśród wielu dostępnych aromatycznych roślin stosowanych do wzmocnienia zdrowia są: jeżówka purpurowa, dzika róża, rokitnik zwyczajny czy czarny bez – informuje Anna Ożarowska.

Jeżówka purpurowa

Jeżówka purpurowa (Echinacea purpurea) pochodzi z Ameryki Północnej, ale jest również uprawiana w krajach Europy, w tym w Polsce. Często sieje się ją w przydomowych ogrodach i ogródkach. Dekoracyjne kwiaty jeżówki purpurowej są popularną ozdobą przydomowych rabat. Jeżówka jest też szczególnie ceniona przez zwolenników ziołolecznictwa, którzy zbierają jej ziele i korzeń, aby w pełni wykorzystać ich lecznicze adekwatności.

Jeżówka purpurowa często wykorzystywana jest jako składnik leków wspierających odporność organizmu. Leki z tą rośliną stosowane są w terapii schorzeń wiążących się z obniżeniem odporności i przewlekłymi stanami zapalnymi.

Napary z jeżówki lub preparaty lecznicze zawierające ekstrakty z niej, wspomagają leczenie przeziębień. Działają napotnie i przeciwbakteryjnie, a choćby i przeciwbólowo.

Jeżówka pospolita / Fot. Canva

Dzika róża

Dzika róża ma cenny wpływ na nasz organizm głównie ze względu na wysoką zawartość witaminy C. Niektóre polskie odmiany dzikiej róży zawierają choćby 3000 mg witaminy C w 100 gramach napoju, co oznacza, iż jest jej 100 razy więcej niż w owocach cytrusowych. Dzięki spożywaniu dzikiej róży można wzmocnić działanie układu odpornościowego oraz zmniejszyć ryzyko wystąpienia przeziębień.

Krzew ten posiada szereg innych witamin oraz substancji prozdrowotnych, w tym m.in. witaminy A, E, B1 i B2, kwas foliowy, garbniki oraz pektyny, co oznacza, iż owoce tego krzewu są nieocenione w przypadku zbyt wysokiego ciśnienia, schorzeń serca oraz wątroby. Preparaty z owoców dzikiej róży pomagają też we wzmocnieniu naczyń krwionośnych, leczeniu reumatyzmu oraz przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Dzika róża bywa również pomocna przy schorzeniach nerek – ma działanie moczopędne i oczyszczające. Ma także wpływ na ogólne samopoczucie psychiczne – uspokaja, ułatwia zasypianie, redukuje napięcie i pomaga radzić sobie ze stresem. W liściach tego krzewu znajdują się flawonoidy o działaniu antynowotworowym.

Dzika róża / Fot. Robert Felczak – Radio Kielce

Rokitnik zwyczajny

Rokitnik zwyczajny inaczej pospolity rośnie zarówno w Europie, jak i Azji. W Polsce można go spotkać głównie na terenach nadmorskich, gdzie najczęściej dziko rośnie przy samych plażach na wydmach. Roślina jest znana ze względu na swoje wszechstronne, prozdrowotne działanie, a także jako doskonałe źródło witaminy C. w tej chwili częściowo znajduje się pod ochroną. Wolno zbierać owoce i liście rokitnika zwyczajnego tylko wtedy, gdy pochodzi on z dedykowanych do tego upraw. Jest jednak na tyle wszechstronną rośliną, iż można podjąć się jego uprawy we własnym ogrodzie.

Rokitnik zwyczajny to prawdziwe bogactwo witamin, które można odnaleźć nie tylko w owocach, ale również nasionach czy liściach rokitnika. Szacuje się, iż w roślinie tej można odnaleźć ok. 190 aktywnych substancji, z których część jest bardzo ważnym wsparciem dla odpowiedniego działania ludzkiego organizmu. W owocach tej rośliny można znaleźć mnóstwo witamin, kwasów organicznych, mikroelementów czy garbników.

Rokitnik zwyczajny / Fot. ŚODR

Czarny bez

Czarny bez uważany jest za naturalne lekarstwo. Napar z jego kwiatów działa napotnie, owoce działają moczopędnie i lekko przeczyszczająco, są też stosowane w stanach zapalnych jelit i gardła. Zawarte w kwiatach i owocach bzu flawonoidy, kwasy fenolowe, antocyjany czy garbniki to substancje o adekwatnościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Dzięki nim w organizmie zachowywana jest równowaga między niereaktywnymi a reaktywnymi formami tlenu (wolnymi rodnikami). Antyoksydanty opóźniają proces starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób przewlekłych. Działa antywirusowo i przeciwgorączkowo.

Czarny bez / Fot. Canva




Idź do oryginalnego materiału