Zdjęcie: Zarzucajka, zarzucka jest jedną z nagrodzonych dań przygotowanych w konkursie „Bitwa Regionów”. / Fot. Canva
Zarzucajka, zarzucka jest jedną z nagrodzonych dań przygotowanych w konkursie „Bitwa Regionów” powiatów koneckiego i włoszczowskiego. Mało znaną w tej chwili zupą chwaliło się Koło Gospodyń Wiejskich w Koliszowach. Zarzucajkę postawiono na trzecim miejscu na podium.
Bazą zarzucajki jest wywar przygotowany na żeberkach wieprzowych i golonce, a dodatkiem kapusta kiszona, smażony boczek i zasmażka. Od razu widać, iż zupę łatwo jest przygotować.
Ta tradycyjna polska zupa najbardziej znana jest w Małopolsce i na Podkarpaciu, ale również w świętokrzyskich domach gotowana jest od wieków. Przepis na nią przechodzi z pokolenia na pokolenie. Ma kwaśny smak i syci jak mało które danie. Jest idealna na chłodniejsze dni. Zupę zagęszcza się na koniec zasmażką.
Sposób przygotowania: mięso umyć i wrzucić do 2 litrów wrzącej wody. Dodać ziele angielskie i liście laurowe, gotować półtorej godziny. Ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wrzucić do wywaru i gotować pół godziny. Kapustę odcisnąć i pokroić. Dodać do zupy i gotować przez 20 minut. Dodać majeranek i sporo pieprzu.
Boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni, wrzucić do zupy. Do tłuszczu pozostałego na patelni dodać mąkę i mieszając, podsmażyć na złoty kolor, a następnie dodać do zupy.
Ta tradycyjna polska zupa najbardziej znana jest w Małopolsce i na Podkarpaciu, ale również w świętokrzyskich domach gotowana jest od wieków.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.