Zupa pieczarkowo-serowa z grzankami

6 godzin temu
Zdjęcie: Zupa pieczarkowo-serowa z grzankami / Fot. Canva


Stowarzyszenie Kobiet Jagienka z gminy Strawczyn w powiecie kieleckim podało przepis na smaczną zupę pieczarkowo-serową z grzankami. Sprawdźcie, jak smakuje.

Składniki: ½ kg pieczarek, 8 kromek bułki wrocławskiej, 3 serki śmietankowe topione, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 porcja włoszczyzny, 2 l wywaru jarzynowego, 2 łyżki masła, sól i pieprz.
Sposób przygotowania: Z włoszczyzny przygotować wywar, warzywa zachować. Pieczarki, cebulę, czosnek pokroić i podsmażyć na 1 łyżce masła, następnie dodać do wywaru warzywnego i zmiksować razem z jarzynami. Doprawić solą, pieprzem i zagotować. Dodać serki topione, mieszać aż się rozpuszczą. Kromki bułki wrocławskiej podsmażyć na maśle i podawać po dwie do każdej porcji zupy. Bułkę można też pokroić w kosteczkę, podsmażyć na maśle i podawać w osobnym naczyniu do zupy.
Przepis podało: Stowarzyszenie Kobiet Jagienka.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.



Idź do oryginalnego materiału