Łatwa i szybka w wykonaniu bioło polewka to tradycyjne danie rodem z gminy Zagnańsk. To skromne danie, gotowane w domach pań z Ludowego Zespołu Jaworzanki polecamy na Wielki Post.
Składniki: mąka żytnia, 0,5 l wody, śmietana, sól, pieprz, okrasa do polewki.
Sposób przygotowania: Kilka dni wcześniej przygotowujemy kiszony zakwas z wody i mąki żytniej (żeby nie był przekwaszony) na gotującą wodę wlewamy zakwas doprawiając solą pieprzem i śmietaną. Zagotowaną razem polewkę odstawiamy i dodajemy okrasę ze słoniny z cebulką. Podawana polewka była z ziemniakami lub do chleba. W wersji wzbogaconej można ugotować wywar na warzywach, mięsie i doprawić dowolnie do smaku.
Przepis podały panie z Ludowego Zespołu Jaworzanki z gminy Zagnańsk.