Bruichladdich – wszystko o single malt whisky z wyspy Islay

4 lat temu

Bruichladdich jaka jest każdy widzi. I to już od samego wejścia na teren destylarni. Buty wystające ze starego alembika stojącego przed destylarnią pokazują, iż będzie to wyjątkowe wizyta.

Rzeczywiście, obowiązują tutaj nieco inne reguły gry: negocjowalne ceny degustacji, możliwość napełnienia własnej butelki z beczki, a choćby kamery online, na których fani z całego świata mogą oglądać jak powstaje whisky. Zobaczmy co jeszcze nas zaskoczy!

Historia destylarni Bruichladdich

W historii Bruichladdich znajdziecie kilka przestojów, ale najważniejszy dla nas był ten po roku 1994 kiedy to wydawało się, ze w alembikach Bruichladdich nie popłynie już destylat. Dopiero w roku 2000 destylarnię kupiła firma Murray McDavid obiecując odbudowanie nie tylko destylarni, ale także jej pozycji w świecie whisky. Ważna jest także informacje, iż do destylarni przeszedł Jim McEwan, który wcześniej pracował w Bowmore (swoją drogą to chyba najsławniejsze CV w świecie whisky). Jim McEwan swoim bezkompromisowym podejściem do świata whisky nadaje Bruichladdich status trendsettera. I tyle.

Technologia destylarni Bruichladdich

Delikatny charakter Laddie wynika także z alembików o wysokich łabędzich szyjach. (no chyba, iż ktoś zapyta o Octamore ze stężeniem fenoli 100+ ppm). Warto dodać, iż destylarnię można obejrzeć w całości. Kiedy tam byłem miałem wrażenie, iż mógłbym nie tylko robić zdjęcia z lampą błyskową, ale wpaść np. z laską dynamitu a Jim McEwan powiedziałby „Put it in the mash tun and lets see what happens!

Z uwagi na niezbyt odległe przerwy w produkcji, Bruichladdich musi „kombinować” i stąd tyle whisky wielorocznikowych. Mimo to w magazynach jest dużo beczek z minionych lat. Można też wykupić swoją beczkę. Przejście McEwana do Bruichladdich oznaczało także zmianę stylu whisky na bardziej charakterystyczny dla Islay. Zaskoczeniem może być fakt, iż nie przejawia się to tylko w produkcji whisky. Na zdjęciu za nami widać plastikowe zbiorniki ze słynnym 'The Botanist Gin’. Został on wyprodukowany w oparciu o rośliny zebrane wyłącznie na Islay przez lokalnego zielarza. Później oddestylowano go w alembiku „Ugly Bethy”, który destylarnia uratowała przed złomowaniem i odrestaurowała. O tym może innym razem

Własny rozlew

Bruichladdich jest też jedyną destylarnią na Islay, która ma swoją linię do butelkowania. Oznacza to, iż cała produkcja whisky od hodowli jęczmienia do zabutelkowania whisky odbywa się na wyspie.

Butelkowanie Bruichladdich Fot. W. Kot

Idź do oryginalnego materiału