Nieważne biała, żółta, czerwona czy cukrowa – każda odmiana cebuli jest niezastąpiona w kuchni i ma dużo adekwatności odżywczych. Przeciętny Polak zjada jej około 11 kilogramów rocznie.
Cebula jest w tej chwili w bardzo wielu odmianach uprawiana i spożywana na całym świecie, zarówno w strefie klimatu umiarkowanego, jak i w tropikach i subtropikach. Może być żółta, biała, czerwona, zielona, słodka oraz szalotka.
Warto poznać dokładne ich cechy oraz różnice:
Cebula cukrowa ma bardzo delikatny smak i aromat, jest lekko słodka i nadaje się na surowo do sałatek i surówek. Wybierają ją osoby, które nie lubią ostrego smaku cebuli. Jest cennym źródłem olejków eterycznych i związków siarkowych oraz fitoncyd, które działają przeciwbakteryjnie. Jest bogata w witaminy z grupy B, zawiera witaminy K,E i A, wapń, potas i przeciwutleniacze o działaniu antynowotworowym.
Cebula biała, zwana też czosnkową ze względu na smak i aromat jest bardziej wyrazista niż dymka czy cebula cukrowa, jednak nie aż tak, jak cebula żółta. W kuchni dobrze komponuje się z sosami i sałatkami i nadaje się do smażenia. Co ważne nie powoduje wzdęć. Powinny sięgać po nią osoby z wrażliwą wątrobą, mające problemy trawienne.
Cebula biała ma wysokie adekwatności bakteriobójcze i wzmacniające odporność. Podobnie jak inne cebule zawiera szereg witamin z grupy B, witaminy K i A oraz bardzo dużo minerałów.
Cebula czerwona wyróżnia się ma piękny fioletowo – bordowy kolor. Charakteryzuje się delikatnym smakiem, dlatego często dodawana jest do sałatek, głównie w diecie śródziemnomorskiej. Smażona lub duszona posłuży jako składnik sosów, mięsa czy makaronów. Jest mało kaloryczna, jednak dość ciężkostrawna.
Cebula czerwona to również cenne źródło potasu, witamin z grupy B, witamin E i C, siarki, wapnia, magnezu, żelaza, miedzi, cynku.
Warto dodać, iż cebula uważana jest za jedno z najtrwalszych warzyw, może być przechowywana przez wiele tygodni.
Jak informuje Anna Chmiel ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, najlepsza temperatura przechowywania cebuli wynosi 0 stopni Celsjusza., optymalna wilgotność to 65-67 procent. Cebula może być przechowywana również w stanie zamrożonym, w stałej temperaturze od -2 do -3 stopni Celsjusza w czasie od 8 do 12 miesięcy.
Cebulę można przechowywać w skrzynkach w budynkach gospodarczych, przechowalniach i chłodniach.
Według danych statystycznych, przeciętne gospodarstwo w ciągu roku zjada około 11 kilogramów cebuli. Najwięcej cebuli na głowę mieszkańca rocznie jest spożywane w Libii – 34 kilogramy i Albanii – 33 kilogramy.