Międzynarodowe ceny cukru spadły mocno we wrześniu po tylko symbolicznym odbiciu miesiąc wcześniej – wynika z najnowszego raportu FAO. Dane pokazują, iż wskaźnik światowych cen cukru FAO wyniósł we wrześniu średnio 99,4 punktu, spadając aż o 4,2 punktu (-4,1%) w porównaniu z sierpniem. W stosunku do września 2024 roku wskaźnik cen cukru FAO obniżył się aż o 26,9 punktu (-21,3%).
Indeks światowych cen cukru FAO najniżej od marca 2021 roku – wykres

Wzrost produkcji w Brazylii obniżył światowe ceny cukru
Spadek światowych cen cukru był spowodowany wyższą niż oczekiwano produkcją w Brazylii, wynikającą ze zwiększonego wykorzystania trzciny cukrowej do produkcji cukru w kluczowych regionach uprawy południowych. Dodatkowa presja spadkowa na ceny pochodziła z korzystnych perspektyw zbiorów w Indiach i Tajlandii, po obfitych deszczach monsunowych, w połączeniu z rozszerzonymi nasadzeniami.
W Polsce ceny cukru pozostawały niskie, ale stabilne od początku roku (MRiRW)
Dane miesięczne MRiRW pokazują (kończą się na sierpniu), iż krajowe ceny cukru systematycznie spadały od lipca 2023 roku do listopada 2024 roku. Oznaczało to olbrzymią przecenę z ok. 4,7 zł/kg do poniżej 2,2 zł/kg. Na szczęście od końca 2024 roku spadki na krajowym rynku zatrzymały się, a cena średnia miesięczna 1 kg cukru oscyluje w przedziale 2,19 – 2,34 zł/kg.
Sierpniowa cena średnia krajowa cukru (2,22 zł/kg) była niższa o 8,8 procent niższa w skali roku.
Dla porównania, w analogicznym okresie (sierpień 2024 – sierpień 2025) światowe ceny cukru spadły o 9,1 procent (Indeks FAO).
Średnie miesięczne ceny sprzedaży cukru w Polsce (wykres według MRiRW)

GUS: W Polsce ceny cukru spadły o 27% w skali roku
Dane o inflacji GUS z połowy września informują, iż cukier potaniał w sklepach w sierpniu w Polsce o 2,7% w porównaniu do lipca i aż o 27% w skali roku.