Czas na kotleciki bobowe

22 godzin temu
Zdjęcie: Kotleciki bobowe / Fot. Canva


Szewczanki z gminy Nowiny w powiecie kieleckim zapraszają na kotleciki bobowe. A ponieważ bób właśnie dojrzewa, warto zaplanować przygotowanie takiego przysmaku. Bób jest smaczny i zdrowy, jak większość roślin strączkowych, jest wyjątkowo bogaty w białko.

Składniki: 500 g świeżego bobu, 1/2 szklanki kaszy jaglanej, 1/2 pęczka koperku, 1/2 pęczka lubczyku, pęczek zielonej cebulki, 4 łyżki oleju rzepakowego, 3 łyżki bułki tartej lub rozdrobnionych płatków owsianych, 1 duży ząbek czosnku, sól, świeżo mielony pieprz
Sos ziołowo-czosnkowy: jogurt naturalny, 1/2 pęczka koperku, 1 duży ząbek czosnku, sól i świeżo zmielony pierz do smaku.
Sposób gotowania bobu: Bób wsypać do osolonej, gorącej wody. Doprowadzić do wrzenia i gotować około 4 minuty. Odcedzić i przelać zimną wodą. Bób obrać ze skórki.
Sposób gotowania kaszy jaglanej: 1/2 szklanki kaszy wypłukać zimną wodą, a następnie przelać wrzątkiem (usunie goryczkę), opłukaną kaszę wsypać do garnka. Pół szklanki kaszy zalać 1 szklanką wrzątkiem, dodać szczyptę soli i gotować około 20 minut na małym ogniu pod przykryciem do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę.
Zioła do kotlecików: Drobno posiekać po pół pęczka: koperku, lubczyku i zielonej cebulki. Białe bulwy zielonej cebulki wrzucić na rozgrzaną patelnię z 2 łyżkami oleju rzepakowego i zeszklić.
Sposób wykonania kotlecików: Obrany z łupinek bób rozgnieść widelcem, połączyć z ugotowaną kaszą jaglaną, posiekanymi ziołami i podsmażoną cebulką. Doprawić ząbkiem czosnku, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Formować niewielkie, płaskie kotlety o grubości 1,5 – 2 cm. Obtoczyć je w bułce tartej lub płatkach owsianych i krótko smażyć na oleju. Kotlety z bobu i kaszy jaglanej podawać z sosem ziołowo-czosnkowym.
Sposób wykonania sosu: Jogurt połączyć z drobno posiekanymi ziołami i doprawić ząbkiem czosnku, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Przepis podało: Koło Gospodyń Wiejskich Szewczanki.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.



Idź do oryginalnego materiału