Destylarnia Kilbeggan – istotny gracz w świecie whiskey irlandzkiej

1 dekada temu

Destylarnia Kilbeggan to istotny gracz na rynku whiskey irlandzkiej. Gorzelnia ta ma kilka wyróżników jak bardzo odległa data rozpoczęcia działalności oraz bardzo stary sprzęt gorzelniczy. Warto poznać jej historię, aby uzupełnić swoją wiedzę o whiskey irlandzkiej.

Destylarnia Kilbeggan – historia

Założycielem i pierwszym właścicielem destylarni Kilbeggan był Matthias McManus. Następnie destylarnia na wiele lat przeszła w ręce kilku pokoleń rodziny Locke, ale w końcu zła sytuacja gospodarcza doprowadziła do jej zamknięcia w 1957 roku. Po wielu latach prawa do produkcji whisky Kilbeggan i Locke wykupiła destylarnia Cooley, która stała się także właścicielem Kilbeggan i przywróciła ją do stanu gotowości operacyjnej. Destylarnia zaczęła znowu produkować whisky w roku 2007 – w 250 rocznicę powstania. Kilbeggan produkuje już whiskey, ale na rynku pojawi się ona dopiero w roku 2013. Whiskey Kilbeggan, którą w tej chwili pijemy pochodzi z Cooley. W Kilbeggan leżakują też inne whiskey z destylarni Cooley. Jedną z nich jest Green Ore.

Próbki spirytusu Kilbeggan (jeszcze nie whiskey) w wieku 1 miesiąc, 6 miesięcy i 2 lata, które jakiś czas temu destylarnia wypuściła na rynek.

Najstarsza destylarnia whiskey na świecie

Destylarnia Kilbeggan to kolejna destylarnia ubiegająca się o tytuł najstarszej na świecie. Zakład otrzymał licencję w roku 1757. W kolejce po tytuł najstarszej destylarni świata stoi także Bushmills. Bushmills otrzymał licencję później, ale Kilbeggan w swojej historii miała 50 lat przerwy. Jak takie problemy rozwiązują marketingowcy? Bardzo prosto! Bushmills to najstarsza nieprzerwanie działająca destylarnia świata podczas gdy Kilbeggan to nastarsza działająca destylarnia świata. Jak widzicie, obie destylarnie są najstarsze na świecie Można?

Technologia w destylarni

Dzisiaj Kilbeggan pozycjonowana jest jako bardzo tradycyjna destylarnia. Kadzie zacierne są z debu, kadzie fermentacyjne są z sosny oregońskiej a do destylacji używa się bardzo starych alembików. Z uwagi na wiek, możliwości produkcyjne destylarni Kilbeggan są ograniczone. Jest ona przez to raczej destylarnią wizerunkową – wizytówką dla Cooley – niż faktycznym miejscem produkcji znaczących ilości whiskey.

Destylarnia Kilbeggan – możliwość zwiedzania

Zarówno wizytówka najstarszej destylarni na świecie jak i bardzo stary i dobrze zachowany sprzęt sprawiają, iż Kilbeggan jest chętnie odwiedzana przez turystów i odgrywa centralną rolę w dla PRu marek Cooley. Destylarnia ma z resztą do tego świetną infrastrukturę. Jest kilka dostępnych form zwiedzania, a na miejscu oprócz samej produkcji whiskey można zjeść coś w restauracji. Jest też jedna rzecz, z którą się wcześniej nie spotkałem w żadnej destylarni. Irlandczycy chyba docenili mieszkającą u nich w kraju Polonię. W destylarni dostępny jest system audio z lektorem w języku polskim!

Idź do oryginalnego materiału