Dobre wiadomości dla drobiarzy: Filipiny zmieniły decyzję w sprawie polskiego drobiu

2 godzin temu

15 września 2025 r. filipińskie służby weterynaryjne ogłosiły uznanie regionalizacji w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na poziomie powiatów. To istotny przełom – dzięki tej decyzji eksport polskiego drobiu na Filipiny będzie odbywał się na korzystniejszych zasadach, a ewentualne restrykcje w przypadku wykrycia choroby obejmą jedynie niewielki obszar, a nie całe województwo.

Dobre wiadomości dla drobiarzy: Filipiny zmieniły decyzję w sprawie polskiego drobiu

Korzystniejsze warunki dla polskiego drobiu

Dotąd, od 2023 r., stosowano regionalizację na poziomie województw. W praktyce oznaczało to, iż w przypadku ogniska HPAI ograniczenia eksportowe dotykały dużego obszaru i wielu producentów.

Nowe podejście daje więcej swobody:

  • ograniczenia będą obejmować tylko powiat, w którym stwierdzono chorobę,
  • reszta regionu będzie mogła przez cały czas prowadzić eksport,
  • zmniejszy się ryzyko dużych strat dla branży.

To ogromna szansa szczególnie dla mniejszych gospodarstw, które dotychczas często traciły dostęp do eksportu mimo braku ognisk w najbliższej okolicy.

Zaktualizowane świadectwa weterynaryjne

Filipiny zaakceptowały przekazane przez Główny Inspektorat Weterynarii nowe świadectwa weterynaryjne. Obejmują one:

  • mięso kurczaka, indyka i gęsi,
  • jaja wylęgowe i pisklęta jednodniowe z gatunków kury domowej i indyka.

Dokumenty są już dostępne na stronie GIW – rolnicy i eksporterzy mogą korzystać z nich w bieżącej obsłudze handlu.

Rozwój współpracy z Filipinami

Decyzja filipińskich władz to efekt rosnącej współpracy obu krajów. W marcu br. sekretarz stanu Jacek Czerniak spotkał się z podsekretarzem ds. hodowli zwierząt Constante Palabricą. Rozmowy dotyczyły m.in. wspólnych działań przeciw chorobom zakaźnym zwierząt.

Tego typu kontakty dyplomatyczne pokazują, iż Polska buduje coraz silniejszą pozycję jako wiarygodny partner w sektorze rolno-spożywczym.

Filipiny – najważniejszy rynek w Azji

Filipiny to drugi po Wietnamie najważniejszy rynek dla polskich produktów rolno-spożywczych w regionie ASEAN.

W 2024 r.:

  • wartość eksportu z Polski na Filipiny osiągnęła 67,1 mln euro (+63,5% r/r),
  • dodatnie saldo handlowe wyniosło 35,4 mln euro,
  • eksport samego mięsa drobiowego sięgnął prawie 15 mln euro.

Polska wysyła tam głównie produkty mleczne (mleko, śmietanę, maślankę, serwatkę) oraz drobiowe mięso i podroby jadalne.

Import warzyw zalewa rynek. Wroński: „Za chwilę rolnicy będą wyrzucać marchew do rowu!”

Co to oznacza dla polskich rolników?

Decyzja Filipin:

  • zwiększa bezpieczeństwo handlowe,
  • daje większe możliwości eksportowe dla polskich producentów,
  • wzmacnia pozycję Polski jako ważnego dostawcy w Azji.

To także sygnał, iż warto inwestować w jakość i bezpieczeństwo produkcji – bo właśnie to otwiera kolejne rynki.

Idź do oryginalnego materiału