Zarząd Krajowej Rady Izb Rolniczych (KRIR) wystąpił 1 lipca 2025 r. do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z wnioskiem o ustanowienie okresu przejściowego w związku z drastycznym obniżeniem normy najwyższego dopuszczalnego poziomu pozostałości (NDP) dla acetamiprydu.

Zmiana ta wynika z rozporządzenia Komisji (UE) 2025/158 z 29 stycznia 2025 r., które zmienia załącznik II do rozporządzenia (WE) nr 396/2005. Nowe przepisy znacząco obniżają dopuszczalny poziom pozostałości substancji czynnej acetamipryd w wielu produktach rolnych.
Polscy rolnicy stosowali acetamipryd legalnie
W polskich gospodarstwach, zwłaszcza sadowniczych i warzywniczych, acetamipryd był szeroko stosowany zgodnie z obowiązującymi zezwoleniami i etykietami środków ochrony roślin. Znaczne ilości płodów rolnych zostały już wyprodukowane i wprowadzone do obrotu zgodnie z wcześniejszymi przepisami, ale mogą przekraczać nowe limity, które wejdą w życie 19 sierpnia 2025 r.
Przykład: dla porzeczki dotychczasowy poziom NDP wynosił 2,0 mg/kg, a nowy poziom to zaledwie 0,01 mg/kg.
Brak okresu przejściowego zagrożeniem dla rynku
KRIR alarmuje, iż brak okresu przejściowego może skutkować poważnymi stratami ekonomicznymi dla rolników i przetwórców. Produkty, które były zgodne z prawem w momencie ich produkcji, mogą zostać uznane za niespełniające wymagań i wycofane z rynku.
Taka sytuacja zagraża ciągłości funkcjonowania rynku rolno-spożywczego i podważa zaufanie do przepisów, które zmieniają się bez możliwości dostosowania się do nich przez producentów.
KRIR postuluje: okres przejściowy i jasna granica czasowa
W swoim wniosku KRIR domaga się:
- Ustanowienia dwuletniego okresu przejściowego, w którym możliwa będzie legalna sprzedaż i dystrybucja płodów rolnych wyprodukowanych przed wejściem w życie nowych limitów NDP dla acetamiprydu.
- Wskazania jednoznacznej daty granicznej, do której produkty wprowadzone do obrotu przed 19 sierpnia 2025 r. mogą być legalnie sprzedawane i spożywane.
Ochrona producentów i konsumentów
KRIR zwraca uwagę, iż konieczne jest zabezpieczenie interesów rolników i przedsiębiorców, którzy działali zgodnie z przepisami. Jednocześnie podkreśla, iż wprowadzenie okresu przejściowego pozwoli na uniknięcie marnotrawstwa żywności i zachowanie równowagi na rynku.