Forum Mleko w Różanie: jaki system zadawania pasz wybrać? Prof. Z. M. Kowalski podpowiada!

4 godzin temu

Rozpoczęło się Forum Mleko w Różanie, spodziewaliśmy się dużej frekwencji i faktycznie sala na Mazowszu pęka w szwach. Dzisiaj będzie mowa o żywieniu bydła, zdrowiu zwierząt, o technikach modernizacji budynków oraz o rynku mleka.

Forum Mleko rozpoczęli Karol Bujoczek, dyrektor wydawniczy AgroHorti Media oraz Paweł Kuroczycki, redaktor naczelny Tygodnika Poradnika Rolniczego.

Żywienie bydła mlecznego

Prof. Z. M. Kowalski w swoim wykładzie mówił o tym, który system żywienia bydła mlecznego wybrać – PMR czy TMR, w zależności od wydajności mlecznej, różnych systemów utrzymania bydła i sposobów zadawania pasz. Dostosowanie wszystkich elementów do układanki tworzącej dawkę, pozwoli na to aby hodowca był również zadowolony z wyniku ekonomicznego, a w portfelu zostało jak najwięcej. Zaznaczył, iż przy żywieniu bydła mlecznego produkującego po 13-14 tys. kg mleka warto zwrócić uwagę na wartość pokarmową dawki i jej strukturę.

– jeżeli nie ma dobrej struktury, krowy sortują. Sortowanie krów jest jednym z poważniejszych problemów w praktyce przy żywieniu systemem wozami paszowymi – zaznaczył prof. Zygmunt Maciej Kowalski z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Zaznaczył, iż długie cząsteczki w dawce paszowej sprzyjają sortowaniu, a jest to niekorzystne zjawisko, gdyż na stole paszowym pozostaje dużo niedojadów.

– Jeżeli, ktoś ma problem z niskim poziomem tłuszczu w mleku, musi podjąć decyzję czy jeszcze dodać słomy czy siana, czyli wydłużyć cząsteczki i zachęcić krowy do sortowania, czy wręcz odwrotnie, czyli pociąć. Pocięcie może spowodować wzrost poziomu tłuszczu w mleku. Dlaczego? Dlatego, iż nareszcie krowa będzie zjadała części włókniste – mówił prof. Kowalski.

Nie udało Ci się dotrzeć do Różana na Forum Mleko? Nic straconego – przez cały czas realizowane są zapisy na Forum Mleko w Koźminie. Zapraszamy, zostały ostatnie wolne miejsca!

Jak dobrać odmianę kukurydzy na kiszonkę?

Jak zaznaczył z kolei Michał Czarzasty z firmy Syngenta aby wyprodukować dobrej jakości kiszonkę z kukurydzy i zyskać z niej jak najwięcej mleka musimy się skupić na doborze odpowiedniej odmiany.

Koszt nasion przygotowanych i odpowiednio zaprawionych przy wysiewie 82 tys. nasion na ha to około 800 zł/ha.

– Dopiero za 1,5 roku będziecie z tego korzystać, to jest decyzja, która jest lokatą na przyszłość Waszej hodowli, która pozwoli za półtora roku prowadzić dalej ten biznes, rozwijać go i jak najwięcej mleka wydoić – mówił Michał Czarzasty z firmy Syngenta.

Automatyczny system żywienia Pellon

Grzegorz Kędzierski z firmy Pellon zaprezentował na przykładzie jak działa w praktyce system automatycznego żywienia bydła. Wykorzystanie takiego systemu ułatwia także pracę robotom udojowym, gdyż pasza jest podawana systematycznie. Wszystkie dane są magazynowane w centrali i łatwo dostępne dla hodowcy.

– TMR z centralnej kuchni paszowej jest sprowadzany do poszczególnych grup żywieniowych – ilość i rodzaj paszy, automatycznie bezpośrednio na stół paszowy. W ekstremalnych warunkach stół paszowy może mieć choćby 60 cm szerokości, taka obora funkcjonuje w woj. wielkopolskim. Dzięki temu hodowca zyskał więcej miejsca dla krów, bez konieczności rozbudowy obory – mówił Grzegorz Kędzierski. System sprawdza się również w dużych obiektach, np. we Włoszech w oborze gdzie utrzymywane jest 1800 krów.

Zdrowie bydła najważniejsze

Paweł Kasprowicz z AHV skupił się w swoim wykładzie na Quorum Sensing, czyli na innowacyjnym podejściu do ograniczania antybiotykooporności. Centrum badawcze AHV bazuje na najnowszych odkryciach i badaniach naukowych, a jego celem jest zapewnienie zwierzętom zdrowia i wsparcia w okresach rekonwalescencji. Badania AHV doprowadziły do odkrycia ekstraktów roślinnych, które mają korzystny wpływ na zdrowie zwierząt.

– Istotne znaczenie mają dla nas badania nad powstaniem biofilmów, które odpowiadają w 80 proc. za powstawanie infekcji bakteryjnych – mówił Kasprowicz.

Paweł Kasprowicz podkreślił, iż bakterie znajdujące się w biofilmie są znacznie bardziej odporne na działanie antybiotyków. Na przykładzie krok po kroku pokazał jak to wygląda w przypadku mastistis.

Z kolei o zapobieganiu i utrzymaniu stada wolnego od mastitis mówił dr. Sebastian Smulski, z UP w Poznaniu. Według niego jest to jeden z najważniejszych warunków opłacalnej produkcji mleka.

Idź do oryginalnego materiału