Gospodarstwo w zagłębiu sadowniczym? Same plusy czy niekoniecznie?

2 godzin temu

Plusy i minusy zagłębia ogrodniczego

Ogrodnictwo nie jest w Polsce równomiernie rozwinięte na terenie całego kraju. Chociaż często wiele upraw rośnie obok siebie, to jednak wyróżniamy wyraźnie znane zagłębia produkcji. Wszyscy znamy zagłębie paprykowe w rejonie Potworowa czy zagłębie produkcji szklarniowej w okolicach Kalisza.

Skoncentrowanie produkcji w możliwie niedużym obszarze daje bardzo duże korzyści logistyczne i transportowe, a to wpływa na niższe koszty. Niezależnie od gatunku, zagospodarowanie świeżych produktów jest szybsze i sprawniejsze. Mnogość firm eksportowych i przetwórni sprawia, iż znalezienie nabywcy zwykle nie jest wyzwaniem. Wydajniejsze jest również funkcjonowanie firm wokół branży.

Największa wada to przede wszystkim narażenie na ekstremalne zjawiska pogodowe, które w takich regionach mogą powodować ogromne straty, choćby na relatywnie niedużym obszarze. W efekcie może to wpłynąć na sytuację rynkową w całym kraju.

Dodatkowo, w zagłębiu ceny zwykle będą wyraźnie niższe niż w innych rejonach kraju. Detaliczna sprzedaż owoców jest albo niemożliwa, albo ograniczona do minimum. W przypadku producenta truskawek z Pomorza będzie ona znacznie prostsza i bardziej opłacalna w porównaniu z możliwościami mniejszego gospodarstwa w gminie Załuski (dla przykładu).

Sytuacja w zagłębiu sadowniczym decyduje o cenie

Tytułowa „pułapka” zagłębia produkcji polega także na postrzeganiu uwarunkowań rynkowych w zależności od plonowania na małym obszarze lub najbliższej okolicy. Podczas gdy zbiory truskawek w rejonie Grójca czy na Lubelszczyźnie będą symboliczne, co powinno skutkować wyższymi cenami, to plantatorzy w rejonie Czerwińska nad Wisłą mogą w tym samym sezonie doświadczyć rekordowych plonów. W tym wypadku to sytuacja w zagłębiu przeważy na średniej krajowej cenie skupu truskawek przemysłowych.

Gdy mróz drastycznie ograniczy zbiory jabłek w rejonie Sompolna, urodzaj „na Grójcu” sprawi, iż tamtejszych sadowników będzie czekał bardzo trudny sezon. Powyższe sytuacje zdarzały się w przeszłości nie raz. Powyższe różnice mogą także utrudniać szacowanie zbiorów.

Które zagłębia znaczą najwięcej?

  • Jabłoń. Obszar uprawy w Polsce – 107 000. Obszar uprawy w powiatach grójeckim, rawskim i garwolińskim – 47 000 ha. Zagłębie grójeckie odpowiada za około 43% produkcji jabłek.
  • Maliny. Obszar uprawy w Polsce – 16 300 ha. Obszar uprawy w powiatach kraśnickim i opolskim – 5500 ha. Kraśnickie zagłębie malinowe odpowiada mniej więcej za 33% produkcji malin.
  • Truskawki. Obszar uprawy w Polsce – 25 300 ha. Obszar uprawy w powiecie płońskim – 5600 ha. Zagłębie czerwińskie odpowiada mniej więcej za 22% produkcji truskawek.
  • Śliwki. Obszar uprawy w Polsce – 9100 hektarów. Obszar uprawy w powiecie staszowskim – 1900 hektarach. Zagłębie szydłowieckie odpowiada mniej więcej za 21% produkcji śliwek.

Dane: www.rejestrupraw.arimr.gov.pl

Idź do oryginalnego materiału