IJHARS sprawdziła czy masło sprzedawane w sklepach naprawdę jest masłem. Kontrola jakości masła odbyła się w lutym 2025 roku na terenie całego kraju w sklepach wielkopowierzchniowych. Masło jest produktem zawierającym 80-90 % tłuszczu mlecznego, nie więcej niż 16 % wody i nie więcej niż 2 % suchej masy beztłuszczowej mleka.

Inspektorzy ocenili masła oferowane do sprzedaży w promocyjnej cenie, pod markami własnymi sieci handlowych i w opakowaniach producentów. Skontrolowano 15 marek własnych dostępnych w największych sieciach handlowych oraz 17 produktów pod marką własną producenta.
Przeprowadzone badania laboratoryjne potwierdziły deklarowaną jakość i zgodność z przepisami prawie 97% skontrolowanych partii masła. Tylko w przypadku jednej partii stwierdzono zawyżoną zawartość wody.
87,5% skontrolowanych partii masła było prawidłowo oznakowanych. Inspektorzy mieli zastrzeżenia tylko odnośnie 4 partii masła i dotyczyły one:
- braku informacji na opakowaniu produktu o zawartości tłuszczu,
- nieprawidłowego zapisu daty minimalnej trwałości,
- nieprawidłowej prezentacji towaru na półce sklepowej.
Stwierdzone nieprawidłowości nie miały charakteru zafałszowań. Nie stwierdzono różnic pomiędzy produktami oferowanymi na promocjach i tymi dostępnymi w normalnej cenie. W wyniku stwierdzonych nieprawidłowości, na podstawie przepisów ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, IJHARS wystosuje zalecenia pokontrolne oraz będą prowadzone postępowania administracyjne w celu wymierzenia kar pieniężnych.
Konsumencie! Kupując masło pamiętaj, że:
Nie każdy tłuszcz w kostce lub kubeczku do smarowania pieczywa jest masłem. Masło jest przetworem mlecznym zdefiniowanym w przepisach UE. Nie może zawierać innego tłuszczu niż mleczny. Na opakowaniu masła producent powinien umieścić informację o zawartości tego tłuszczu. Na rynku w sprzedaży są dostępne również margaryny oraz miksy tłuszczowe. Te produkty mogą zawierać dodatek olejów roślinnych. Czytajmy zatem z uwagą etykiety.
Źródło: IJHARS