Małopolskie Dni Kapusty w Charsznicy, czyli coroczne wydarzenie, które przyciąga plantatorów z całej Polski, odbyły się w miniony weekend (13/14.09.2025). W trakcie rozstrzygnięty został konkurs na najcięższą, polską główkę kapusty. Kto wygrał?
W ramach Małopolskich Dni Kapusty plantatorzy z całej Polski mieli okazję odwiedzić plantacje demonstracyjne. Wydarzenie było doskonałą sposobnością do rozmów o wszystkich aspektach produkcji, począwszy od rozsady aż po zbiory, a przede wszystkim do obejrzenia kolekcji odmian kapusty w warunkach polowych. Ciekawym punktem programu było również rozstrzygnięcie konkursu na najcięższą, polską główkę kapusty, który cieszył się dużym zainteresowaniem.
Konkurs na najcięższą główkę kapusty. Kto wygrał?
Na Małopolskich Dniach Kapusty w Charsznicy rozstrzygnięty został konkurs na najcięższą główkę kapusty. W trakcie tegorocznej edycji pierwsze miejsce zajął Michał Galon z Jelczy, którego kapusta ważyła 20,80 kg. Gospodarz postawił na odmianę Kilaplon. Drugie miejsce przypadło Mateuszowi Nowakowi, również z Jelczy, który wyprodukował kapustę o wadze 19,00 kg. W tym przypadku była to odmiana Report. Na trzecim miejscu znaleźli się z kolei Ewa i Jacek Kustalik z Białej (woj. łódzkie), którzy zdecydowali się na odmianę Novoton. Kapusta ważyła 18,75 kg.



Wśród pozostałych uczestników, którzy osiągnęli znaczące wyniki, znaleźli się Joanna Nowak z Jelczy (18,15 kg, odmiana Report), Wojciech Nowak z Jelczy (17,05 kg, odmiana Report) oraz Kinga Nowicka z Sobótki (województwo dolnośląskie) z kapustą Novoton o wadze 16,85 kg. Michał Raj z Uniejowa Kolonii zaprezentował natomiast główkę (odmiana Kilaplon) ważącą 16,50 kg.
Następne miejsce objął Tomasz Janus z Tczycy z kapustą o wadze 16,40 kg (odmiana Report) i Tomasz Stachowicz z Jelczy, który wyprodukował nieco lżejszą główkę – 16,30 kg (odmiana Novoton). Piotr Niedbalski z Tczycy zaprezentował z kolei odmianę Kilabaron, ważącą 16,00 kg. Mateusz Burda z Łąkty Dolnej (powiat bocheński) uzyskał natomiast kapustę o wadze 15,30 kg (odmiana Kilaplon), a Tomasz Michta z Ciszowic – 15,25 kg (odmiana Report).
W konkursie wyróżnili się także Henryk Raj z Uniejowa Kolonii (14,85 kg, odmiana Kilaplon), Włodzimierz Barszczewski z Czarnej (14,70 kg, odmiana Novoton), Jerzy Peroń i Przemysław Peroń z Charsznicy (14,35 kg, odmiana Report), Mateusz Szczepka z Chodowa (13,00 kg, odmiana Ambrosia), Ewelina Szwaczka z Chodowa (12,80 kg, odmiana Ambrosia) oraz Kamil Ciępka z Dąbrowca (12,25 kg, odmiana Kilabaron). Grzegorz Janus z Ciszowic (11,90 kg, odmiana Ambrosia), Dorota Szczepka z Chodowa (11,35 kg, odmiana Ambrosia), Tomasz Mazur z Chliny (11,35 kg, odmiana Ambrosia), Krzysztof Pokosiński z Łyszkowic (10,65 kg, odmiana Novoton) i Rafał Piątkowski z Chliny (10,55 kg, odmiana Ambrosia) także zaprezentowali imponujące okazy polskiej kapusty.