Jack Daniel’s White Rabbit to limitowana edycja JD wypuszczona z okazji 120. rocznicy założenia baru White Rabbit przez Jacka Daniela w Lynchburgu. I choć od ponad 100 lat hrabstwo Moore, w którym leży Lynchburg jest suchym hrabstwem i nie można sprzedawać tam alkoholu, pamięć o tej ważnej pijalni whiskey, w której Jack podobno cały czas stawiał kolejki, jak widać cały czas żyje.
Co to za whiskey?
W butelce White Rabbit znajduje się whiskey o mocy 43%. Oprócz podniesionej zawartości alkoholu nie ma różnic w procesie produkcji pomiędzy White Rabbitem a No. 7. JDWRS to edycja limitowana i obawiam się, iż wielu miłośników tej whisky nie otworzy swoich butelek z uwagi na zapędy kolekcjonersko-inwestycyjne, dlatego ….
Ej bankowcy! Choć kochać to nie znaczy zawsze to samo, pamiętajcie, iż miłość do whisky powinna przejawiać się zrozumieniem jej smaku, a nie zapychaniem półek butelkami (wtedy to miłość do butelek)! Dlatego właśnie, wyjątkowo, pokuszę się o mały upselling na rzecz firmy Brown-Forman
Rada: Kup dwie butelki whiskey White Rabbit, jedną do kochania, a drugą do picia
A teraz beznamiętnie i bez mrugnięcia okiem zrywam folię, odkręcam i nalewam!
Jak smakuje Jack Daniel’s White Rabbit?
Kategoria: bourbon i whisk(E)y amerykańskie
Oko: bursztynowy
Nos -18 – lotny, karmelowy, słodki, trawiasty, kukurydziany
Język: -20 – ekstraktywny, ale łagodny i przyjemny
Finisz: -17 – na początku słodki, karmelowy i waniliowy, a później gorzki i pieprzny
Balans -18 – alkohol przeważa na końcu
Total: 73/100 = zadowalające dla początkujacych
ABV: 43%