Jak zrobić olej sosnowy?

5 godzin temu

Przełom kwietnia i maja to najlepszy czas na zbieranie młodych pędów sosny i przygotowanie z nich aromatycznego i smacznego oleju sosnowego.

Składniki: kilka gałązek sosnowych, ½ l oleju słonecznikowego.
Sposób przygotowania: Świeże pędy sosnowe włożyć do słoja i zalać olejem – gałązki powinny być całkowicie zanurzone. Zakręcić szczelnie, następnie odstawić w słoneczne, ciepłe miejsce i co kilka dni wstrząsać. Po około czterech tygodniach olej przejmie zapach sosny. Podobnie jak w przypadku oliwy sosnowej, olej sosnowy robi się z młodych pędów sosny, zebranych na przełomie kwietnia i maja. Olej doskonale nadaje się do smażenia dziczyzny lub pieczenia ziemniaków.
Przepis podała: Bogumiła Grabowska z Lasów Państwowych.
„Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji”
Książka „Świętokrzyska tradycja źródłem inspiracji” opracowana przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach to bardzo interesująca lektura o tradycji województwa świętokrzyskiego w kulinarnym aspekcie. Została wydana została w ramach operacji własnej Sieci na rzecz innowacji w rolnictwie i na obszarach wiejskich (SIR) „Zintegrowanie usług okołorolniczych w województwie świętokrzyskim jako innowacyjne narzędzie rozwoju obszarów wiejskich”. Prezentujemy tradycyjne przepisy zaczerpnięte ze świętokrzyskiej wsi. Niech będą one inspiracją dla młodszego pokolenia i bazą dla rozwoju lokalnej gastronomii i przetwórstwa rolnego oraz wizytówką promującą region świętokrzyski.



Idź do oryginalnego materiału