Jakie potrawy i produkty najsmaczniejsze w naszym regionie?

4 miesięcy temu
Zdjęcie: 26.05.2024. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” / Fot. Marzena Smoręda - Radio Kielce


Dwadzieścia dziewięć smaków regionu świętokrzyskiego rywalizowało w Tokarni, w finale konkursu na najsmaczniejsze potrawy i produkty województwa. Komisja konkursowa wręczyła 11 nagród głównych i 8 wyróżnień w kategoriach: produkty pochodzenia zwierzęcego, produkty pochodzenia roślinnego, napoje regionalne oraz inne produkty regionalne.

Prezentacja świętokrzyskich smakołyków, jak co roku, przywiodła w niedzielę, 26 maja, do Parku Etnograficznego w Tokarni wielu mieszkańców naszego regionu. Przyjechali spróbować lokalnych przysmaków i obserwować zaciętą rywalizację. Można było także posłuchać występów naszych ludowych artystów. Zagrali, zaśpiewali i zatańczyli dla szerokiej widowni: Zespół Bolechowiczanie, Zespół Pieśni i Tańca Piekoszowianie, Kapela Świętokrzyska, Zespół Pieśni i Tańca Wierna Rzeka, Kapela Macieja Ulewińskiego i Śwarne Kakonianki.

Jurorom oceniającym potrawy i produkty prezentowane w XXIII Finale Regionalnego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” przewodniczyła Izabella Byszewska – prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego.

26.05.2024. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” / Fot. ŚODR

Wyniki konkursu. Nagrody główne:

  • Boczek zawijany z polędwicą

Tadeusz Matuszewski, Tradycyjne Wyroby wędliniarskie, powiat kielecki

  • Farsz z karpia małyszyńskiego smażonego z pęczakiem

Joanna Wieczorek, Koło Gospodyń Wiejskich „Małyszyniec”, powiat starachowicki

  • Ser kozi – Filip z konopi wędzony

Katarzyna i Stanisław Polijańscy, Farma Kozy spod Pacanowa, powiat staszowski

  • Miód gryczany

Rafał Zacharski, Pasieka Dobra Pszczoła, powiat starachowicki

  • Nadwiślański miód nawłociowy

Agnieszka i Krzysztof Bolon, Gospodarstwo Pasieczne, powiat staszowski

  • Miód ze spadzi liściastej

Patryk Śliwiński, Pasieka Zawichojski Miodowskaz, powiat sandomierski

  • Dżem z szyszek sosnowych z cytryną

Małgorzata Giec, Koło Gospodyń Wiejskich w Bebelnie, powiat włoszczowski

  • Chleb staszowski

Krzysztof Sojda, Piekarnia Sojda, Staszów

  • Wino Fodymskich

Mariusz Fodymski, Winnica Fodymskich, powiat buski

  • Wino Reson

Adam Bobrowski, Winnica Rytwiany, powiat staszowski

  • Sadłowskie nadzianko jaglane z kaszy gierczyckiej

Monika Zacharska, Koło Gospodyń Wiejskich w Sadłowicach, powiat opatowski

26.05.2024. Tokarnia. Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” / Fot. Marzena Smoręda – Radio Kielce

Wyróżnienia

  • Kiełbasa wiejska bebelska

Małgorzata Giec, Koło Gospodyń Wiejskich w Bebelnie, powiat włoszczowski

  • Paprykarz z jesiotra wędzonego

Piotr Suchoń, Gospodarstwo Rybackie Stawy, powiat jędrzejowski

  • Ekologiczna śliwka w occie

Anna Bojek, Jacentowska Piwniczka, powiat opatowski

  • Pączki ziemniaczane

Iwona Tyrała, Koło Gospodyń Wiejskich w Szumsku, powiat kielecki

  • Syrop z aronii

Beata Brożyna, RHD, Gospodarstwo agroturystyczne „Świętokrzyski Zakątek”, powiat kielecki

  • Sok z malin

Tomasz Bejm, powiat włoszczowski

  • Wino Cuve Rose 2022

Robert Silniewicz, Winnica 2 wilki, powiat kazimierski

  • Nadzienie tatarczane

Aleksandra Gawrońska, powiat kielecki

Nominacje do nagrody Perła 2024:

Wśród nominowanych w tym roku do nagrody Perła, przyznawanej na szczeblu krajowym, komisja wskazała:

  1. Buncok strzałkowski z Farmy Łukasików – Teresa i Piotr Łukasik, Strzałków, powiat buski
  2. Staropolską szynkę z tłuszczykiem z Bęczkowa – Tadeusz Matuszewski Tradycyjne Wyroby wędliniarskie, Bęczków, powiat kielecki,
  3. Zakwas na barszcz z Jacentowskiej Piwniczki – Anna Bojek, Jacentów, powiat opatowski,
  4. Miód Pola-niecki Wielokwiat z Gospodarstwa Pasiecznego Pasieka Brzezina – Agnieszka i Krzysztof Bolon, Połaniec, powiat staszowski,
  5. Precle staszowskie z Piekarni Sojda – Krzysztof Sojda, Staszów.





Idź do oryginalnego materiału